Boris Johnson opnieuw burgemeester Londen

© Reuters

De Conservatieve Boris Johnson volgt zichzelf op als burgemeester van Londen. Hij haalde het nipt van voorganger en Labourrivaal Ken Livingstone.

De Conservatieve kandidaat Boris Johnson volgt zichzelf op als burgemeester van Londen. Hij haalde het nipt van zijn voorganger en sociaal-democratische rivaal Ken Livingstone van Labour.

Het verschil tussen Johnson en “Red Ken” bedroeg volgens de nieuwssites van BBC en The Independent amper drie procent: 51,5 tegenover 48,5 procent. De race naar de City Hall verliep daarmee een stuk spannender dan verwacht.

De flamboyante Johnson haalde het uiteindelijk dankzij de “second-preference votes”, nadat hij op basis van de eerste keuze van de stemmers op 44 procent was gestrand (tegenover 40,3
procent voor Livingstone).

Johnson en Livingstone voerden beiden een opgemerkte campagne. De campagne kreeg de kritiek om slechts twee personen en persoonlijkheden te draaien.

Opsteker voor Tories

De zege van Johnson in de Olympische stad is een opsteker voor de “Tories” en premier David Cameron, die nu zijn hoofdstad niet aan Labour hoeft af te staan. De Conservatieven en hun liberale regeringspartner Liberal Democrats leden een nederlaag in de meeste delen van het land. Oppositiepartij Labour komt landelijk als duidelijke overwinnaar uit de bus. (Belga/SD)


Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content