Volgens Johnson neemt de kans op een nieuwe brexit-deal met de EU toe. Een deal waarover het parlement bovendien zijn zeg zal kunnen doen, luidt het. Johnson pikt het dan ook niet dat parlementsleden nu op uitstel uit zijn voor het geval dat er niet op tijd een deal wordt bereikt.

'We moeten onze vrienden in Brussel nu tonen dat we verenigd zijn. De parlementsleden zouden moeten stemmen tegen het nutteloze uitstel van Corbyn (Labour-leider Jeremy Corbyn, red.). Er bestaan geen omstandigheden waaronder ik Brussel om uitstel zou vragen', klonk het. De voorbije dagen had Johnson al laten verstaan dat hij rebellerende partijleden zou schorsen. Zijn speech leek ook vooral aan hen gericht.

'Ik wil geen verkiezingen, jullie willen geen verkiezingen', besloot Johnson zijn toespraak.

'Johnson plant verkiezingen op 14 oktober als hij stemming verliest'

Als rebellerende partijgenoten hem dwingen de brexit uit te stellen, zal de Britse premier Boris Johnson nieuwe verkiezingen plannen op 14 oktober. Dat zegt een hooggeplaatste regeringsbron.

Morgen/dinsdag komt het Lagerhuis terug uit zomerreces. Alvorens de werkzaamheden van het parlement voor vijf weken opgeschort worden - zoals Johnson vorige week doordrukte - zullen parlementsleden van verschillende partijen een poging ondernemen om via legislatieve weg een 'no deal'-brexit te vermijden. Ze mikken op drie maanden uitstel.

Als ze in hun opzet slagen en premier Johnson dwingen aan de Europese Unie nog maar eens uitstel voor de brexit te vragen (ze zouden op een uitstel tot 31 januari 2020 mikken), zou hij het parlement willen verzoeken zichzelf te ontbinden en nieuwe verkiezingen uit te schrijven, zo speculeerden de Britse media maandag in aanloop naar de toespraak van de premier.

Een anonieme overheidsbron bevestigt nu dat premier Johnson in dat geval een motie zal indienen voor vervroegde verkiezingen. Die heeft dan wel steun nodig van twee derde van alle parlementsleden.

De datum van 14 oktober voor die eventuele stembusgang zou gevallen zijn tijdens een kabinetsbijeenkomst maandagavond.

Eerder maandagavond verklaarde Johnson in een toespraak dat hij geen verkiezingen wil. Maar hij wil ook niet dat het parlement de lopende onderhandelingen met de EU 'ondermijnt' door brexituitstel te forceren in een scenario zonder deal met de EU. Volgens Johnson is de kans op zo'n deal in de voorbije weken toegenomen.

Volgens Johnson neemt de kans op een nieuwe brexit-deal met de EU toe. Een deal waarover het parlement bovendien zijn zeg zal kunnen doen, luidt het. Johnson pikt het dan ook niet dat parlementsleden nu op uitstel uit zijn voor het geval dat er niet op tijd een deal wordt bereikt. 'We moeten onze vrienden in Brussel nu tonen dat we verenigd zijn. De parlementsleden zouden moeten stemmen tegen het nutteloze uitstel van Corbyn (Labour-leider Jeremy Corbyn, red.). Er bestaan geen omstandigheden waaronder ik Brussel om uitstel zou vragen', klonk het. De voorbije dagen had Johnson al laten verstaan dat hij rebellerende partijleden zou schorsen. Zijn speech leek ook vooral aan hen gericht. 'Ik wil geen verkiezingen, jullie willen geen verkiezingen', besloot Johnson zijn toespraak. Als rebellerende partijgenoten hem dwingen de brexit uit te stellen, zal de Britse premier Boris Johnson nieuwe verkiezingen plannen op 14 oktober. Dat zegt een hooggeplaatste regeringsbron.Morgen/dinsdag komt het Lagerhuis terug uit zomerreces. Alvorens de werkzaamheden van het parlement voor vijf weken opgeschort worden - zoals Johnson vorige week doordrukte - zullen parlementsleden van verschillende partijen een poging ondernemen om via legislatieve weg een 'no deal'-brexit te vermijden. Ze mikken op drie maanden uitstel. Als ze in hun opzet slagen en premier Johnson dwingen aan de Europese Unie nog maar eens uitstel voor de brexit te vragen (ze zouden op een uitstel tot 31 januari 2020 mikken), zou hij het parlement willen verzoeken zichzelf te ontbinden en nieuwe verkiezingen uit te schrijven, zo speculeerden de Britse media maandag in aanloop naar de toespraak van de premier.Een anonieme overheidsbron bevestigt nu dat premier Johnson in dat geval een motie zal indienen voor vervroegde verkiezingen. Die heeft dan wel steun nodig van twee derde van alle parlementsleden. De datum van 14 oktober voor die eventuele stembusgang zou gevallen zijn tijdens een kabinetsbijeenkomst maandagavond. Eerder maandagavond verklaarde Johnson in een toespraak dat hij geen verkiezingen wil. Maar hij wil ook niet dat het parlement de lopende onderhandelingen met de EU 'ondermijnt' door brexituitstel te forceren in een scenario zonder deal met de EU. Volgens Johnson is de kans op zo'n deal in de voorbije weken toegenomen.