Boris Johnson: ‘Geen grote haast bij het vertrek uit de EU’

Boris Johnson © Reuters

Boris Johnson, een van de leiders van de brexit-campagne, slaat in zijn eerste column na het referendum een meer gematigde toon aan. ‘De aanhangers van het exit-kamp moeten aanvaarden dat het resultaat van het referendum niet helemaal overweldigend was.’

“Ik kan niet genoeg benadrukken dat Groot-Brittannië deel is van Europa, en dat altijd zal blijven”, aldus Boris Johnson, een van de leiders van de brexit-campagne, in zijn column in The Daily Telegraph. Met die column doorbreekt hij de stilte van het afgelopen weekend van het brexit-kamp.

Nog volgens Johnson is er “geen grote haast” bij het vertrek uit de EU. Hij meent ook dat het land toegang zal blijven krijgen tot de eenheidsmarkt en een puntensysteem zal introduceren om immigratie onder controle te houden. Australië hanteert al een gelijkaardig systeem.

De oud-burgemeester van Londen geeft ook aan dat de aanhangers van het exit-kamp moeten aanvaarden dat het resultaat van het referendum “niet helemaal overweldigend” was, en moeten proberen om bruggen te slaan met zij die anders gestemd hebben.

Schotse onafhankelijkheid

Hij ziet niet meteen veel zin in een tweede referendum over de Schotse onafhankelijkheid. “En het is evident dat we samen beter zijn in het smeden van een nieuwe en betere verhouding met de EU”, aldus Johnson.

‘Er zal nog altijd intense Europse samenwerking en partnerschap zijn in heel wat thema’s: kunsten, wetenschappen, universiteiten, een beter milieu.’

Boris Johnson

Hoewel hij pleitte voor een brexit, beklemtoont Johnson dat Groot-Brittannië deel is van Europa en dat altijd zal blijven. “Er zal nog altijd intense Europse samenwerking en partnerschap zijn in heel wat thema’s: kunsten, wetenschappen, universiteiten, een beter milieu. EU-burgers die in dit land leven zullen dezelfde rechten blijven genieten, en hetzelfde geldt voor Britten die in de EU wonen.”

Immigratie toch niet grootste probleem

Wat wel zal veranderen is dat Groot-Brittannië zich zal “bevrijden van het “buitengewone en ondoorzichtige systeem van EU-wetgeving”.

BBC-journalist Norman Smith stelt in een korte analyse vast dat Johnson “een heel andere toon” aanslaat dan de Johnson die de campagne leidde. Hij verwijst naar het immigratiethema, dat volgens Johnson toch niet het grootste probleem was. “Kwestie nummer één was controle – een gevoel dat de Britse democratie werd ondermijnd door het EU-systeem”, aldus Johnson. Op Twitter wordt Johnsons boodschap intussen lauw ontvangen: zo tweet Labour-parlementslid Jonathan Reynolds dat Boris “eindelijk zijn plannen onthult: hij wil lid worden van de EU”.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Tot slot relativeert Johnson de negatieve gevolgen van de brexit: ‘De negatieve gevolgen worden grotendeels overdreven en de positieve kanten worden genegeerd. De beurs staat een stuk hoger dan het niveau van vorige herfst, en het pond blijft hoger dan in 2013 en 2014. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content