Boris Johnson: ‘Europese Unie wil één autoriteit, zoals Hitler en Napoleon’

© Reuters

De Europese Unie (EU) tracht Europa te verenigen onder één autoriteit, net als nazi-leider Adolf Hitler en de Franse keizer Napoleon dat deden, meent Boris Johnson, boegbeeld van de Brexit-campagne.

De Europese Unie (EU) tracht Europa te verenigen onder één autoriteit, net als nazi-leider Adolf Hitler en de Franse keizer Napoleon dat deden. Die vergelijking maakte de voormalige burgemeester van Londen, Boris Johnson, in een interview met de krant Daily Telegraph. Johnson is lid van de Conservatieve Partij van premier David Cameron, maar is, in tegenstelling tot Cameron, voorstander van een Brexit.

“Napoleon, Hitler (en) verschillende anderen hebben dit geprobeerd (Europa te verenigen onder één gezag, nvdr) en telkens eindigde dit tragisch”, zei Johnson. “De EU is een poging om hetzelfde te bereiken via andere methodes”.

Johnson stelde nog andere pijnpunten vast: “geen onderliggende loyauteit aan het Europese idee” en een “enorme democratische leegte”.

De campagne ‘Britain Stronger In Europe’ reageerde als door een wesp gestoken. Oud-Labourminister Yvette Cooper zei dat Johnson een “vies, vies spelletje” speelt door te verwijzen naar “de donkerste en meest sinistere periode in de geschiedenis van Europa”.

De Remain-campagne kan zich anderzijds gesteund voelen door een rapport van de Britse vakbond TUC (Trades Union Congress), dat het heeft over vier miljoen jobs die door een gebeurlijke Brexit op de helling komen te staan. (Belga/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content