Boris Johnson: ‘De EU heeft haar democratische legitimiteit verloren’

© Reuters

“De waarheid is dat Brexit nu het grote project van het Europese vrijheidsdenken is. Ik vrees dat de Europese Unie – ondanks de grote idealen waarmee ze begon – nu het ancien régime voorstelt.” Met die woorden heeft de Londense ex-burgemeester Boris Johnson maandag de Vote Leave-campagne, die ijvert voor het vertrek van Groot-Brittannië uit de EU, kracht bijgezet.

Boris Johnson is sinds zondagavond Londens burgemeester af en sprak maandag kort nadat premier David Cameron een nieuw pleidooi had gehouden tégen de Brexit.

Cameron waarschuwde dat een EU zonder Groot-Brittannië mogelijk minder stabiel is, maar dat was niet naar de zin van Johnson. “Ik denk niet dat de eerste minister werkelijk gelooft dat de EU verlaten het Europese continent in oorlog zou storten. Nog maar een paar maanden geleden was hij bereid campagne tegen Brits lidmaatschap te voeren als hij er niet in zou slagen een substantieel hervormde EU te onderhandelen”, zei Johnson.

Het is overigens helemaal niet zo dat Cameron tijdens zijn onderhandelingen met de andere Europese leiders een ingrijpende hervorming van de EU in de wacht wist te slepen, ging hij verder. Om Cameron van antwoord te dienen, suggereerde Johnson bovendien dat het Europese veiligheidsbeleid net (mee) verantwoordelijk is voor de oorlog in Oekraïne.

Johnson weerlegde ook dat het idee dat al wie voor de Brexit is “een enggeestige xenofoob” zou zijn. “De waarheid is dat Brexit nu het grote project van het Europese vrijheidsdenken is. Ik vrees dat de Europese Unie – ondanks de grote idealen waarmee ze begon – nu het ancien régime voorstelt.”

De EU heeft haar democratische legitimiteit verloren, betoogde Johnson. Om zijn betoog kracht bij te zetten, beklemtoonde Johnson dat hij Franse boeken leest en de ‘Ode an die Freude’ van Beethoven in het Duits kan zingen. Dat laatste probeerde hij te bewijzen door het Europese volkslied ook kort in te zetten. (Belga/NSK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content