Boris Johnson, Brits minister Buitenlandse Zaken, neemt ontslag

Boris Johnson geeft zijn speech in Manchester, 3 oktober 2017. © Belga

De Britse minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson neemt ontslag uit de regering van Theresa May. Dat raakte vanmiddag bekend. Nog geen 24 uur eerder stapte ook brexit-minister David Davis op.

Het was het kabinet van May dat het ontslag van Johnson omstreeks 16 uur bekendmaakte.

‘Zijn vervanging zal snel aangekondigd worden. De eerste minister bedankt Boris voor zijn werk’, staat in de korte mededeling.

Het ontslag van Johnson komt niet uit de lucht vallen. Gisterenavond nam ook brexit-minister David Davis ontslag. Hij kon zich niet vinden in het ‘compromis’ dat premier May binnen de regering doorgedrukt heeft over de Brits-Europese relaties na de brexit.

Na het vertrek van Davis was het afwachten of nog andere ministers zijn voorbeeld zouden volgen. Met Boris Johnson is dat dus het geval, waarmee May haar meest kleurrijke minister verliest. De voormalige burgemeester van Londen nam nooit een blad voor de mond en staat erom bekend dat hij de ambitie koestert zelf eerste minister te worden.

Pond verliest terrein

Het Britse pond sterling verloor terrein na het ontslag. De vrees voor chaos en nieuwe verkiezingen in het Verenigd Koninkrijk neemt toe.

De Britse munt was maandagochtend nog 0,6 procent duurder geworden tegenover de Amerikaanse dollar, maar zakte na het ontslag van Johnson weer weg, tot 1,3257 dollar voor één pond. Ook tegenover de euro werd het pond iets minder waard: tot 1,1269 euro voor één pond, tegen 1,1340 euro eerder op de dag.

Aanvankelijk werd het ontslag van Brexit-minister David Davis op zondagavond nog positief onthaald, omdat hiermee een belangrijk euroscepticus van het politieke toneel was verdwenen. Maar doordat nu ook Johnson opstapt, neemt de vrees voor chaos toe. Al blijft de daling van de pond nog binnen de perken, nuanceren analisten.

Partner Content