Borgsom van 1,25 miljoen dollar voor ex-agent Derek Chauvin

De gewezen politieagent was in videobeelden te zien met zijn knie in de nek van de zwarte Amerikaan George Floyd. © Belga Image

Derek Chauvin, de politieagent die beschuldigd wordt van de moord op de zwarte Amerikaan George Floyd, is maandag een eerste keer voor de rechter moeten verschijnen. Die legde hem een borgsom van 1,25 miljoen dollar op.

Een lagere borgsom van 1 miljoen dollar is ook mogelijk, als Chauvin zich aan bepaalde voorwaarden houdt. Hij zou Minnesota dan niet mogen verlaten, al zijn wapens moeten inleveren, geen contact met Floyds familie mogen hebben, en niet mogen werken als veiligheids- of politieagent. Dat de borgsom zo hoog is komt volgens aanklager Matthew Frank omdat de feiten zo spraakmakend zijn en voor erg veel onrust hebben gezorgd.

‘De beklaagde heeft negen minuten lang zijn knie op Floyds nek geplaatst’, zei Frank. ‘De dood van Floyd heeft voor een hevige reactie gezorgd in de gemeenschap, om het zacht uit te drukken’. Chauvin woonde zijn eerste hoorzitting via een videoverbinding bij, gekleed in een oranje gevangenisplunje. Hij wordt beschuldigd van moord zonder voorbedachtheid. Zijn volgende hoorzitting zal op 29 juni plaatsvinden.

Partner Content