Bootvluchtelingen weigeren reddend schip te verlaten, willen naar Italië

Bijna 350 Syrische vluchtelingen die voor de kust van Cyprus werden gered uit een gammele, overbevolkte vissersboot, weigeren het cruiseschip te verlaten dat hen in Cyprus aan land wou zetten. Ze willen volgens de eigenaar van het cruiseschip naar Italië.

Dat cruiseschip, de Salamis Filoxenia, is de haven van Limassol binnengevaren.

Alle geredden, waaronder 52 kinderen, verkeren in behoorlijke gezondheid.

De vissersboot zond van 100 kilometer voor de kust van Cyprus een noodsignaal uit. Het cruiseschip was het dichtst in de buurt en de bemanning wist de vluchtelingen in zwaar weer in veiligheid te brengen.

Volgens Kikis Vassiliou, baas van Salamis Cruise Lines, en eigenaar van het reddende cruiseschip, weigeren de Syrische vluchtelingen in Cyprus het schip te verlaten. “Ze willen dat we hen naar Italië sturen”, zo zei hij in een gesprek met het Franse persagentschap AFP.

Forse toename

“We hebben gedaan wat we konden om hen te redden, we hebben hen te eten gegeven, steun gegeven, en nu willen ze mijn bedrijf om zeep helpen.” Hij sprak over honderdduizenden euro’s verlies, doordat het schip in Cyprus moet blijven.

De voorbije maanden is er een forse toename genoteerd van het aantal bootvluchtelingen op de Middellandse Zee. Vooral uit Syrië en Libië vertrekken vluchtelingen. Er zouden dit jaar al 2.500 vluchtelingen tijdens hun overtocht om het leven gekomen zijn.

Op 10 september verdronken 500 vluchtelingen in de buurt van Malta toen mensensmokkelaars de boot waarmee ze reisden tot zinken brachten.

(RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content