De amper zeewaardige vissersboot, volgeladen met migranten op de vlucht naar Europa, kwam voor de kust van Libië in de problemen door de ruwe zee en zond een noodsignaal uit. Toen een reddingsschip naderde, kapseisde de boot. Zeven schepen, onder meer van de Italiaanse kustwacht en de Ierse marine, zijn betrokken bij de reddingsactie.

'Het was een verschrikkelijke aanblik: mensen die zich vertwijfeld aan reddingboeien en boten vastklampten, mensen die voor hun leven vochten tussen zij die al verdronken waren', getuigt Juan Matias, coördinator bij Artsen zonder Grenzen dat met het schip Dignity I ter plaatse is. Volgens de kustwacht zijn bijna 400 mensen in veiligheid gebracht. 370 van hen zouden donderdag aankomen in Palermo. Er werden ook al 26 lijken geborgen, aldus het Italiaanse persagentschap Ansa.

Hoeveel mensen er precies aan boord waren, is nog niet duidelijk. Er wordt gevreesd voor tientallen doden. Zij die zich in het ruim van de boot bevonden, zaten als ratten in de val, want het tuig zonk in enkele minuten.

De Internationale Organisatie voor Migratie meent dat er dit jaar al zeker 2.000 mensen zijn gestorven bij de oversteek van de Middellandse Zee. In april kwamen nog honderden mensen om toen hun boot zonk in de buurt van het eiland Lampedusa. (BELGA/NSK)

De amper zeewaardige vissersboot, volgeladen met migranten op de vlucht naar Europa, kwam voor de kust van Libië in de problemen door de ruwe zee en zond een noodsignaal uit. Toen een reddingsschip naderde, kapseisde de boot. Zeven schepen, onder meer van de Italiaanse kustwacht en de Ierse marine, zijn betrokken bij de reddingsactie.'Het was een verschrikkelijke aanblik: mensen die zich vertwijfeld aan reddingboeien en boten vastklampten, mensen die voor hun leven vochten tussen zij die al verdronken waren', getuigt Juan Matias, coördinator bij Artsen zonder Grenzen dat met het schip Dignity I ter plaatse is. Volgens de kustwacht zijn bijna 400 mensen in veiligheid gebracht. 370 van hen zouden donderdag aankomen in Palermo. Er werden ook al 26 lijken geborgen, aldus het Italiaanse persagentschap Ansa. Hoeveel mensen er precies aan boord waren, is nog niet duidelijk. Er wordt gevreesd voor tientallen doden. Zij die zich in het ruim van de boot bevonden, zaten als ratten in de val, want het tuig zonk in enkele minuten. De Internationale Organisatie voor Migratie meent dat er dit jaar al zeker 2.000 mensen zijn gestorven bij de oversteek van de Middellandse Zee. In april kwamen nog honderden mensen om toen hun boot zonk in de buurt van het eiland Lampedusa. (BELGA/NSK)