De Rohingya-moslims, die vanwege sektarisch geweld in hun regio sinds vorig jaar in kampen woonden, zouden vanwege de naderende cycloon Mahasen per boot naar veilig gebied worden gebracht. Maar het vaartuig liep vast op rotsen en zonk.

De Verenigde Naties (VN) hadden opgeroepen om over te gaan tot een directe evacuatie, vanwege de hevige storm. Ze waarschuwden voor een "levensbedreigende situatie".

"Een van de meest vervolgde minderheden ter wereld"

De Rohingya zijn een vrij onbekend volk van ongeveer 800.000 moslims, dat door de Verenigde Naties "een van de meest vervolgde minderheden ter wereld", wordt genoemd. Ze wonen al generaties lang in het westen van Myanmar, maar worden door de bevolking als illegale immigranten uit het naburige Bangladesh gezien: ze spreken een Bengaals dialect en hebben, net zoals de moslims in Bangladesh, een donkere huid en Indiase trekken. Vorig jaar zijn er bij rellen honderden doden gevallen.

Voorlopig is nog onduidelijk hoeveel opvarenden het ongeluk hebben overleefd. Er wordt gevreesd dat velen van de evacués zijn verdronken, zo verklaart een woordvoerder van de Verenigde Naties tegenover persbureau Reuters. (AVE)

De Rohingya-moslims, die vanwege sektarisch geweld in hun regio sinds vorig jaar in kampen woonden, zouden vanwege de naderende cycloon Mahasen per boot naar veilig gebied worden gebracht. Maar het vaartuig liep vast op rotsen en zonk.De Verenigde Naties (VN) hadden opgeroepen om over te gaan tot een directe evacuatie, vanwege de hevige storm. Ze waarschuwden voor een "levensbedreigende situatie". "Een van de meest vervolgde minderheden ter wereld"De Rohingya zijn een vrij onbekend volk van ongeveer 800.000 moslims, dat door de Verenigde Naties "een van de meest vervolgde minderheden ter wereld", wordt genoemd. Ze wonen al generaties lang in het westen van Myanmar, maar worden door de bevolking als illegale immigranten uit het naburige Bangladesh gezien: ze spreken een Bengaals dialect en hebben, net zoals de moslims in Bangladesh, een donkere huid en Indiase trekken. Vorig jaar zijn er bij rellen honderden doden gevallen. Voorlopig is nog onduidelijk hoeveel opvarenden het ongeluk hebben overleefd. Er wordt gevreesd dat velen van de evacués zijn verdronken, zo verklaart een woordvoerder van de Verenigde Naties tegenover persbureau Reuters. (AVE)