Bommenlegger Boston pleit onschuldig

Tom Vandyck
Tom Vandyck Tot 2014 correspondent in de VS voor Knack.be

Dzhokhar Tsarnaev, de overlevende verdachte van de bomaanslag op de marathon van Boston, is voor de eerste keer voor de rechtbank verschenen. Hij pleitte onschuldig.

De eerste zitting tegen Dzhokhar Tsarnaev (19) in Boston duur de niet meer dan zeven minuten. Gedurende die tijd las de rechter de aanklacht voor, die naast de dubbele bomaanslag ook de moord op een politieman, het gebruik van een massavernietigingswapen en een reeks andere beschuldigingen omvat.

Het was de eerste keer dat Tsarnaev in het openbaar verscheen sinds de politie hem enkele dagen na de aanslag uit een pleziervaartuig viste in de randgemeente Watertown. Dat gebeurde na een 48 uur lange klopjacht die ervoor zorgde dat het openbare leven in Boston tot stilstand kwam. Bij een vuurgevecht met de politie kwam Dzhokhars oudere broer Tamerlan Tsarnaev (26) om het leven.

Ongeïnteresseerd

In het gerechtsgebouw van Boston wilde Tsarnaevs advocaat voor zijn cliënt spreken, maar de rechter dwong Dzhokhar om zelf onschuldig te pleiten. Volgens de krant The Boston Globe deed hij dat met een zwaar accent. Tsarnaev is een tot Amerikaan genaturaliseerde etnische Tsjetsjeen.

De Globe beschreef Tsarnaev als ongeïnteresseerd. Hij droeg een oranje gevangenisoverall, zat te wiebelen op zijn stoel en likte meermaals zijn lippen, schrijft de website van de krant.

In de rechtszaal zaten enkele tientallen overlevenden van de aanslag. Zij kregen van de rechter de gelegenheid om het woord te nemen, maar niemand van hen maakte daar gebruik van. Voor het gerechtsgebouw verzamelende zich ook vrienden en studiegenoten van Tsarnaev en zelfs enkele supporters die om zijn vrijlating schreeuwden.

Doodstraf

Bij de bomaanslag op vijftien april nabij de aankomstlijn van de marathon van Boston kwamen drie mensen om. 260 anderen raakten gewond. Velen verloren hun benen toen de twee van met spijkers en ander scherpe voorwerpen gevulde snelkookpannen gemaakte bommen ontploften.

Tsarnaev wordt er ook van verdacht dat hij samen met zijn broer politieman Sean Collier vermoordde op de campus van het Massachusetts Institute of Technology (MIT) in de buurgemeente Cambridge. Hij riskeert levenslang of de doodstraf.

De veiligheidsmaatregelen rond het gerechtsgebouw in Boston waren indrukwekkend, maar ze waren niet alleen voor Tsarnaev. In een belendende zaal stond op hetzelfde moment James ‘Whitey’ Bulger terecht, de beruchte Ierse gangster die zestien jaar op de vlucht was voor de FBI hem in 2011 inrekende in Californië.

Partner Content