Bommen in Boston zaten in snelkookpannen

© Reuters
Tom Vandyck
Tom Vandyck Tot 2014 correspondent in de VS voor Knack.be

De bommen die gebruikt werden bij de aanslag op de marathon van Boston zaten in snelkookpannen gevuld met spijkers en kogellagers. Ondertussen is ook een tweede dodelijk slachtoffer geïdentificeerd.

Dokters die de slachtoffers behandelden vertelden aan de media dat ze uit sommige patiënten tientallen metalen fragmenten verwijderd hadden. Volgens de krant The Boston Globe zaten de bommen in twee snelkookpannen gevuld met buskruit, spijkers, kogellagers en ander metaal.

De politie zou een elektronisch circuit gevonden hebben dat gebruikt is om één van de bommen te ontsteken. De bommen zaten in zwarte nylon sporttassen of rugzakken. De politie van Boston heeft iedereen die nabij de finish van de marathon beelden geschoten heeft gevraagd om die door te geven.

Geen aanwijzingen voor betrokkenheid Al-Qaeda

Volgens door de Amerikaanse media geciteerde regeringsbronnen zijn er op dit moment geen concrete aanwijzingen voor een link tussen de aanslagen en Al-Qaeda of aanverwante buitenlandse terreurgroepen. Zij waarschuwen tegelijkertijd dat dat niet betekent dat er per definitie geen verband bestaat.

In een verklaring in het Witte Huis noemde VS-president Barack Obama de aanslag voor het eerst een terreurdaad. Ook hij drukte erop dat nog niet bekend is wie de aanslag heeft gepleegd of waarom. Obama zei dat tot nog toe niemand weet of het om een groep of een individu gaat en of de dader(s) binnen of buiten de VS gezocht moeten worden.

Namen slachtoffers

Ondertussen zijn de namen van twee van de dodelijke slachtoffers bekend. Het achtjarige jongetje dat omkwam, is geïdentificeerd als Martin Richard uit Boston. Hij stond met zijn familie klaar om zijn vader de marathon te zien afmaken. Martin was de straat op gelopen om zijn vader te omhelzen toen die voorbij kwam gelopen. Toen hij weer in het publiek ging staan, ging de bom af.

Martins zelf haalde het niet. Zijn zus verloor een been en ondertussen wordt gevreesd dat ook haar tweede been geamputeerd zal moeten worden. Martins moeder liep een hersentrauma op.

Obama naar Boston

Een tweede dode is Krystle Campbell, een 29-jarige vrouw uit Arlington, een voorstand van Boston. De derde dode is een Chinese doctoraatsstudente op Boston University, waarvan de campus op wandelafstand ligt van de aankomstlijn van de marathon. Dat hebben de universiteit en het Chinese consulaat-generaal bekendgemaakt. Op verzoek van de familie wordt haar naam niet vrijgegeven.

In totaal 176 mensen raakten gewond. Zeventien van hen bevinden zich nog steeds in kritieke toestand. De jongste gewonde is twee jaar oud.

President Obama gaat donderdag naar Boston. Hij zal er een herdenkingsplechtigheid voor de slachtoffers bijwonen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content