Bomaanslag op legerbus in Syrische hoofdstad Damascus: minstens 13 doden

Aanslag op legerbus in Damascus, 20 oktober 2021. © Belga Image

Bij een bomaanslag gericht tegen een bus van het Syrische leger zijn woensdag in de Syrische hoofdstad Damascus minstens dertien doden en drie gewonden gevallen.

Dat meldt het staatspersagentschap SANA.

Volgens SANA werden twee explosieven tot ontploffing gebracht toen de bus de Brug van de President overstak. Bomexperts zouden ook een derde bom ontmanteld hebben op dezelfde plaats.

Op beelden van de Syrische televisie was het uitgebrande wrak van de bus te zien.

Hoewel Syrië het voorbije decennium verwikkeld was in een burgeroorlog, zijn dergelijke aanslagen in de hoofdstad Damascus zeldzaam.

Bombardementen

Nog woensdag zijn in Syrië acht mensen omgekomen bij bombardementen van het leger in de buurt van de provincie Idlib. Dat meldt het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten.

Het leger beschoot een drukke wijk in de stad Ariha op een moment dat kinderen naar school gingen, aldus de ngo. Zeker twee kinderen waren bij de dodelijke slachtoffers. Er vielen ook minstens 26 gewonden.

Staakt-het-vuren

Het is een van de dodelijkste incidenten in de regio sinds in maart 2020 een staakt-het-vuren werd afgekondigd. De wapenstilstand werd onderhandeld door Moskou en Ankara, na een maandenlang en bloederig offensief door het regeringsleger, met steun van de Russische luchtmacht. De streek is het laatste bolwerk van rebellen en jihadisten in Syrië.

Meer dan tien jaar na de start van de oorlog zijn al meer dan een half miljoen doden gevallen, volgens cijfers van het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten.

Partner Content