Bomaanslag Boston: ‘Paniek en gekwetsten, daar is het terroristen om te doen’

© AFP
Kevin Van der Auwera
Kevin Van der Auwera Online coördinator Trends

De FBI heeft de coördinatie van het onderzoek naar de bomaanslagen in Boston overgenomen en spreekt van een ‘mogelijk terreuronderzoek’. Naar de dader(s) en het motief is het voorlopig nog gissen.

De FBI heeft de coördinatie van het onderzoek naar de bomaanslagen tijdens de marathon van Boston overgenomen en spreekt van een ‘mogelijk terreuronderzoek’. Naar de dader(s) van de aanslagen en het motief is het voorlopig nog gissen.

Bij de aanslagen vielen drie doden en meer dan 100 gewonden, van wie er verschillenden ernstig aan toe zijn. Tien slachtoffers moesten een amputatie ondergaan. Aan de marathon van Boston namen ook een twintigtal Belgen deel, zij bleven volgens de eerste berichten ongedeerd. Lees meer.

Typische terreuraanslag

De aanslag is nog niet opgeëist. ‘Het enige wat je nu met zekerheid kunt zeggen, is dat het om een terreuraanslag gaat’, legde professor internationale politiek en terreurspecialist Rik Coolsaet uit in De Ochtend op Radio. ‘Het doelwit was immers de populaire marathon. Er is heel veel paniek en er zijn heel veel gekwetsten, en daar is het terroristen om te doen.’

Het is volgens Coolsaet ook lang niet zeker dàt de aanslag wordt opgeëist of de dader wordt gevonden. ‘Het zou niet de eerste keer zijn in de geschiedenis van het Amerikaanse terrorisme dat het jaren duurt vooraleer de dader gevonden wordt,’ aldus Coolsaet.

De professor van de Universiteit Gent maakt de vergelijking met de Zomerspelen van 1996 in Atlanta, toen een bomexplosie tijdens een concert twee doden en meer dan 100 gewonden maakte. Het heeft tot 2003 geduurd eer de dader, Eric Rudolph, gevat werd.

Amateuristisch

Vraag is ook of er één of meerdere mensen achter de aanslagen zitten. Coolsaet: ‘Als het meer dan één persoon is, dan is het waarschijnlijk een klein groepje dat de aanslag op een heel amateuristische manier in elkaar heeft gestoken.’

‘Zeker is alvast dat het materiaal niet heel gesoficisticeerd is, dit is bij wijze van spreken materiaal dat je kunt vinden bij de kruidenier op de hoek en een recept dat je van het internet kan halen.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content