Bom die in Jemen 16 burgers doodde gemaakt in Amerika

22/09/17 om 01:37 - Bijgewerkt om 09:32

Bron: Belga

De bom die op 25 augustus zestien burgers doodde in de Jemenitische hoofdstad Sana'a was van Amerikaanse makelij, onthult Amnesty International vrijdag.

Bom die in Jemen 16 burgers doodde gemaakt in Amerika

Bewoners op zoek naar slachtoffers na een Saoedische luchtaanval op Saada, Jemen (ARCHIEFBEELD) © REUTERS

Onder de slachtoffers was de vijfjarige Buthaina, van wie de foto na de luchtaanval massaal verspreid en gedeeld werd. Een wapenexpert van Amnesty International onderzocht de restanten van de bom en vond duidelijke merktekens die overeenkomen met in de VS gemaakte onderdelen die vaak gebruikt worden in lasergeleide bommen.

De luchtaanval op 25 augustus trof een aantal huizen in Sana'a, waarvan er drie zwaar werden beschadigd, en doodde zeven kinderen, onder wie Buthaina's vijf broers en zussen. Acht andere kinderen raakten gewond, onder wie de tweejarige Bassim al-Hamdani, die zijn beide ouders verloor.

'We kunnen nu met zekerheid zeggen dat de bom die Bathaina's ouders, broers en zussen en nog andere burgers doodde, vervaardigd werd in de Verenigde Staten', zegt Lynn Maalouf, directeur research voor het Midden-Oosten van Amnesty International.

'De aanhoudende stroom van wapens uit de VS en andere landen zoals het VK en Frankrijk naar de door Saoedi-Arabië geleide coalitie voor gebruik in Jemen, valt op geen enkele manier te rechtvaardigen. De coalitie heeft in de voorbije dertig maanden keer op keer het internationale recht ernstig geschonden en zich onder meer schuldig gemaakt aan oorlogsmisdaden, met vernietigende gevolgen voor de burgerbevolking.'

Een lokale journalist groef op de gebombardeerde site de resterende fragmenten van de bom op en maakte er foto's van. Na onderzoek van dit fotografische bewijsmateriaal kon Amnesty's wapenexpert met zekerheid het gegevensplaatje identificeren van een in de VS vervaardigde MAU-169L/B-computerbesturingsgroep. Het is een onderdeel dat gebruikt wordt in verschillende types van lasergeleide luchtbommen.

Volgens het Defence Security Cooperation Agency van het Amerikaanse ministerie van Defensie gaf de Amerikaanse regering in 2015 haar toestemming voor de verkoop aan Saudi-Arabië van 2.800 geleide bommen die waren uitgerust met de MAU-169L/B-computerbesturingsgroep, waaronder geleide bommen van het type GBU-48, GBU-54 en GBU-56.

Onze partners