Bolivia eist zeetoegang met 200 km lang spandoek

Deel van het spandoek in la Apacheta © REUTERS

Met een spandoek van bijna tweehonderd kilometer lang hebben duizenden Bolivianen de eis van hun land om toegang te krijgen tot de zee kracht bijgezet.

Ongeveer 17000 militairen en 4000 politieagenten ontrolden zaterdag het spandoek van 196,5 kilometer lang langs de weg van hoofdstad La Paz in het westen tot Oruro, dat meer zuidoostelijk gelegen is. Ze willen zo het grote publiek bewustmaken van hun eis.

Het reuzenspandoek is blauw als de zee – een verwijzing naar de Stille Oceaan waar het land toegang toe wil krijgen. Ieder stuk van tien meter draagt bovendien een afbeelding van de Boliviaanse vlag, de vlag van de oorspronkelijke bewoners, en negen sterren voor elke regio van het land. Een andere, gouden ster staat voor de regio aan de Stille Oceaan die verloren werd tijdens de Salpeteroorlog tussen Chili, en Peru en Bolivia.

Op 19 maart beginnen in Den Haag voor het Internationaal Gerechtshof de hoorzittingen in het proces waarbij Bolivia van Chili toegang eist tot de Stille Oceaan. ‘Deze vlag, de grootste ter wereld, is een teken van onze wil om meer dan honderd jaar isolatie te overwinnen’, zei staatshoofd Evo Morales.

Duizenden Bolivianen hebben op vraag van Morales aan het spandoek gewerkt om de ‘eenheid van het land’ te bewijzen in de controverse met Chili.

De regering zegt dat ongeveer honderdduizend personen aan de manifestatie deelnamen.

Guano

Deze salpeteroorlog woedde van 1879 tot 1884 en werd om verwarring te vermijden met de Mexicaanse salpeteroorlog ook wel de guano-oorlog genoemd. Bolivia, geruggesteund door Peru, vocht met Chili over een kustgebied dat rijk was aan mineralen, guano, salpeter en nitraten.

In het bestand dat in 1884 werd ondertekend, ging de controle van het kustgebied naar Chili, maar hielp Chili in ruil aan de bouw van een spoorweg naar de Boliviaanse hoofdstad La Paz, waarmee Bolivia toegang kreeg tot Chileense havens.

Volgens Morales heeft Chili in 1975 aan Bolivia zeetoegang toegezegd via een corridor van 10 kilometer.

Partner Content