Bokskampioen Vitali Klitsjko bevestigt kandidatuur voor presidentsverkiezingen Oekraïne

Vitali Klitsjko © Reuters

Voormalig wereldkampioen boksen Vitali Klitsjko heeft bevestigd dat hij zich kandidaat stelt voor de presidentsverkiezingen van 25 mei in Oekraïne. Klitsjko was voor de pro-Westerse partij Udar een van de leiders van de protestbeweging tegen de intussen verdreven president Viktor Janoekovitsj.

‘Ik zal kandidaat zijn’, zei Klitsjko in het parlement aan journalisten. ‘Ik ben ervan overtuigd dat de principes en de spelregels in Oekraïne volledig moeten veranderen.’

Vitali Klitsjko (42), de zoon van een voormalige legerpiloot van de Sovjet-Unie, was een van de meest prominente figuren van de maandenlange protestbeweging op het Onafhankelijkheidsplein in Kiev, die vorige week uitmondde in het vertrek van president Viktor Janoekovitsj. Klitsjko leidt de pro-Westerse partij Udar (Russisch voor ‘stoot’) en voerde al jaren campagne tegen de pro-Russische Janoekovitsj.

Bokskampioen

Hij is echter vooral bekend van zijn indrukwekkende bokscarrière. De voormalige wereldkampioen bij de zwaargewichten won 45 van zijn 47 gevechten, 41 op knock-out, en werd zelf geen enkele keer knock-out geslagen. Een en ander leverde hem de bijnaam Ironfist op. In 2013 hing hij zijn bokshandschoenen aan de haak. Ook zijn acht jaar jongere broer Vladimir is een bokskampioen.

Bij de presidentsverkiezingen van 25 mei heeft Klitsjko wellicht een te duchten tegenstander aan de populaire oud-premier Joelia Timosjenko.(KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content