Boko Haram verantwoordelijk voor 20.000 doden en 5,9 miljard dollar schade

21/03/16 om 20:51 - Bijgewerkt om 20:50

De Wereldbank becijferde dat de kost van de schade die de terreurorganisatie Boko Haram in Nigeria aanricht, oploopt tot 5,9 miljard dollar.

Boko Haram verantwoordelijk voor 20.000 doden en 5,9 miljard dollar schade

Boko Haram heeft op zes jaar tijd al 20.000 mensen vermoord en 2,5 miljoen anderen ontheemd © Belga Image

De radicale soennitische terreurorganisatie Boko Haram is verantwoordelijk voor 20.000 doden in de deelstaat Borno in het noordoosten van Nigeria. Dat staat in een rapport van de Wereldbank dat de kost van de schade die werd aangericht door de terroristen becijfert op 5,9 miljard dollar.

Het rapport, dat nog niet is gepubliceerd, onthult de omvang van de schade van de islamistische opstand, die in 2009 is begonnen en op een gegeven moment grote delen van het noordoosten van Nigeria controleerde. In het rapport wordt ook een "evaluatie gemaakt van de wederopbouw en de verzoening na de rebellie", een interventieprogramma waarbij de Wereldbank, de EU en de VN betrokken zijn in zes deelstaten in het noordoosten van het land. De evaluaties werden op het terrein gedaan in elk van de zes deelstaten en waren gericht op onderwijs, drinkwater, sanering, huisvesting, openbare gebouwen, energie, milieu, vervoer, economie en handel.

Vluchtelingen in eigen land

Enkel in de deelstaat Borno verklaarden bronnen die het rapport konden inzien, dat 20.000 burgers zouden gedood zijn, een veel hoger cijfer dan vorige schattingen. Bovendien komt het merendeel van twee miljoen vluchtelingen in eigen land uit die staat, de thuishaven van Boko Haram en bijzonder hard getroffen door aanvallen en aanslagen. In de 27 districten van de staat zijn door de gevechten 30 procent van de woningen vernield, 5.335 klaslokalen in 552 onderwijsinstellingen, 1.205 administratieve gebouwen, 76 politiekantoren, 35 elektriciteitsstations, 14 gevangenissen, 201 medische centra en 1.630 waterputten.

Val oliekoers

De regering stelde ook vast dat akkers, waterbassins en meren werden vergiftigd in 16 districten en 470.000 stuks vee werden gedood of gestolen.

Een bron dichtbij de regering preciseerde dat het rapport nog niet is bezegeld en dat een beslissing binnenkort mag verwacht worden op het vlak van financiering. Maar door de omvang van de schade -meer dan 1.900 miljard naira of 5,9 miljard dollar- in combinatie met een dalende economie in Nigeria door de val van de oliekoers, lijkt het problematisch te worden om de nodige fondsen te vinden in het buitenland. De Wereldbank in Nigeria weigerde alle commentaar. (Belga/AVE)

Onze partners