Boko Haram traint kindsoldaten in militaire kampen

© Twitter/al-Urwa al-Wuthaqa
Wided Bouchrika
Wided Bouchrika Freelancejournaliste

De Nigeriaanse terreurbeweging Boko Haram heeft foto’s vrijgegeven waarin te zien is hoe kindsoldaten worden opgeleid in militaire kampen in het noordoosten van het land.

Enkele maanden nadat mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) waarschuwde dat de kinderen ontvoerd door Boko Haram zouden worden ingezet voor aanslagen, publiceerde de terreurbeweging beelden waarop trainingskampen voor kindsoldaten te zien zijn.

Op foto’s vrijgegeven door al-Urwa al-Wuthaqa – een mediagroep geassocieerd met de militanten van Boko Haram, zo meldt de International Business Times – zijn kinderen met AK-47-geweren te zien. Ze zijn in het zwart gekleed en hun hoofden zijn bedekt. Op de ene foto richten ze hun wapens, op de andere poseren ze ermee. Volgens Newsweek worden zowel meisjes als jongens op de beelden herkend. Verondersteld wordt, dat de foto’s in het noorden van Nigeria werden genomen, waar de terreurbeweging regelmatig aanslagen uitvoert.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Zelfmoordterroristen

Boko Haram heeft in Nigeria al meerdere keren groepen kinderen ontvoerd. In de staat Borno werden in oktober zo’n 30 kinderen, inclusief meisjes van amper elf jaar oud gekidnapt, bericht International Business Times. Maar ook in buurland Kameroen werden midden januari nog 50 kinderen meegenomen.

In april 2014 lokte de ontvoering van 200 schoolmeisjes uit Chibok in Borno wereldwijd verontwaardiging uit: op sociale media werd toen met de hashtag #BringBackOurGirls zelfs door Amerikaanse First Lady Michelle Obama opgeroepen tot hun vrijlating. De meisjes werden nog niet teruggevonden en het vermoeden rijst dat ze worden ingezet als zelfmoordterroristen.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

BBC-presentatrice Mishal Husain meldt op sociaal netwerk Twitter, dat gevreesd wordt dat de kinderen als zelfmoordterroristen zullen worden ingezet.

Max Abrahms, lid van de Raad voor Buitenlandse Betrekkingen, meent op Newsweek dat Boko Haram de kindsoldaten gebruikt om het aantal leden in hun rangen te vergroten. ‘De macht van terroristische organisaties krijgt vorm door het aantal mensen in hun rangen. Er is een verband tussen het aantal leden van een groepering en de mogelijkheid tot bloedvergieten’, verklaart hij.

Coördinator van het Nigariaanse Veiligheidsnetwerk, Andrew Noakes, vult op de nieuwssite aan: ‘de beweging heeft moeite om strijders te rekruteren, omdat de lokale bevolking zich van hun brutale tactieken is gaan afkeren’, meent hij. ‘Om die leemte te vullen, zijn ze kinderen gaan rekruteren, ook in buurlanden.’ Volgens Noakes stuurt Boko Haram eerst kindsoldaten in een aanslag, voordat de meer ervaren strijders worden ingezet om de operatie af te werken.

‘Toekomstige generatie klaarstomen’

‘Ook de ambitie om net als Islamitische Staat (IS) een kalifaat op te richten, voor de eeuwigheid, speelt een rol’, legt Abrahms uit aan Newsweek. ‘De indoctrinatie van de jeugd is niet enkel belangrijk om een leger op te bouwen tegen de Nigeriaanse troepen, het is ook een manier om een toekomstige generatie van gelijkgestemden klaar te stomen.’

De Nigeriaanse terreurbeweging heeft zijn offensief opgedreven nu de Nigeriaanse presidentsverkiezingen van 14 februari dichterbij komen. Vooral de staten Yobe, Borno en Adamawa in het noordoosten van het land lijden onder de opmars van de groep. Maar ook de buurlanden worden bedreigd.

Boko Haram zou in 2014 alleen al meer dan 10.000 mensen gedood hebben. In de eerste maand van 2015 voegden ze daar met één aanval meer dan 2.000 slachtoffers aan toe. Burgers van Baga ontvluchtten toen de slachtpartij met bootjes over het Tsjaadmeer. Velen zijn er op kleine eilanden gestrand. Het bloedbad wordt door de International Business Times beschreven als ‘mogelijk de dodelijkste’ actie ooit van de militanten.

Partner Content