In een interview in het Arabische IS-magazine Al-Naba wordt Abu Musab al-Barnawi voorgesteld als leider van Boko Haram, meldt de Britse omroep BBC.

Al-Barnawi zegt dat de terreurgroepering 'nieuwe rekruten heeft aangetrokken' en dat 'er met hen nog altijd rekening moet worden gehouden'. Hij heeft het over 'de oorlog van de moslims tegen afvalligen en kruisvaarders'.

Abubakar Shekau

Een en ander betekent dat Al-Barnawi, eerder bekend als de woordvoerder van de vanuit Nigeria opererende moslimextremisten, de opvolger is van Abubakar Shekau, maar IS verduidelijkt niet wat er met hem is gebeurd.

Shekau, die sinds 2009 aan het hoofd van Boko Haram stond, werd al meer dan eens ten onrechte dood verklaard door de Nigeriaanse autoriteiten, maar verscheen niet meer in een videoboodschap sinds hij in het voorjaar van 2015 trouw zwoer aan IS.

Over Al-Barnawi is maar weinig bekend. Volgens de BBC staat vooral zijn taalgebruik in contrast met dat van Shekau, al is hij even strijdvaardig. Zo waarschuwde hij dat elke stad die Boko Haram dwarsboomt om een islamitische staat te vestigen, van de kaart zal worden geveegd. Hij is tegen democratie en westerse opvoeding.

Dodelijkste

Boko Haram, dat vorig jaar de dodelijkste terreurgroepering ter wereld was, strijdt in Nigeria al jaren voor de vestiging van een streng-islamitisch kalifaat, maar heeft in het afgelopen jaar veel terrein verloren. (KVDA)

In een interview in het Arabische IS-magazine Al-Naba wordt Abu Musab al-Barnawi voorgesteld als leider van Boko Haram, meldt de Britse omroep BBC. Al-Barnawi zegt dat de terreurgroepering 'nieuwe rekruten heeft aangetrokken' en dat 'er met hen nog altijd rekening moet worden gehouden'. Hij heeft het over 'de oorlog van de moslims tegen afvalligen en kruisvaarders'.Een en ander betekent dat Al-Barnawi, eerder bekend als de woordvoerder van de vanuit Nigeria opererende moslimextremisten, de opvolger is van Abubakar Shekau, maar IS verduidelijkt niet wat er met hem is gebeurd.Shekau, die sinds 2009 aan het hoofd van Boko Haram stond, werd al meer dan eens ten onrechte dood verklaard door de Nigeriaanse autoriteiten, maar verscheen niet meer in een videoboodschap sinds hij in het voorjaar van 2015 trouw zwoer aan IS. Over Al-Barnawi is maar weinig bekend. Volgens de BBC staat vooral zijn taalgebruik in contrast met dat van Shekau, al is hij even strijdvaardig. Zo waarschuwde hij dat elke stad die Boko Haram dwarsboomt om een islamitische staat te vestigen, van de kaart zal worden geveegd. Hij is tegen democratie en westerse opvoeding.Boko Haram, dat vorig jaar de dodelijkste terreurgroepering ter wereld was, strijdt in Nigeria al jaren voor de vestiging van een streng-islamitisch kalifaat, maar heeft in het afgelopen jaar veel terrein verloren. (KVDA)