Boeing aan Trump: ‘Air Force One zal minder dan 4 miljard dollar kosten’

Dennis Muilenburg, CEO van Trump, verlaat Mar-a-Lago, de club van Trump © REUTERS

De baas van het Amerikaans lucht-en ruimtevaartbedrijf Boeing heeft aan toekomstig president Donald Trump beloofd dat hij het nieuwe presidentiële vliegtuig zal leveren voor “minder dan 4 miljard dollar”.

Eerder had Donald Trump ermee gedreigd de bestelling te annuleren omdat hij het toestel te duur vond.

CEO Dennis Muilenburg reisde naar Mar-a-Lago, Trumps club in Florida, om de kostprijs van het nieuwe presidentiële vliegtuig te bespreken. “De focus van Boeing ligt op het verzekeren dat we de beste capaciteit krijgen, dat onze president veilig is, dat we de nationale veiligheid beschermen, en dat we dat op een betaalbare manier doen”, zei Muilenburg na afloop.

Eerder deze maand zei Trump dat hij het prijskaartje van de nieuwe Air Force One “belachelijk” vond. “Boeing bouwt een gloednieuwe 747 Air Force One voor toekomstige presidenten, maar de kosten swingen de pan uit, meer dan 4 miljard dollar”, liet hij via Twitter weten. “Annuleer de bestelling!”

‘Dansje’

Na de bijeenkomst zei Trump dat hij via de gesprekken de kostprijs van het programma naar beneden wil krijgen, en dat hij binnenkort ook zal samenzitten met de baas van Lockheed Martin over de F-35-gevechtsvliegtuigen. “We beginnen net, het is een dans”, zei de Republikein. “Het is een beetje een dans. Maar we gaan de kosten naar beneden krijgen en we gaan dat op een prachtige manier doen.”

Begin dit jaar kondigde het Pentagon (het Amerikaanse ministerie van Defensie) Boeing aan voor de bouw van twee nieuwe presidentiële vliegtuigen. Die moeten de huidige twee Air Force One-toestellen vervangen die sinds begin jaren negentig in dienst zijn. Ze zouden begin 2024 in gebruik genomen worden, en tenzij ze op tijd geleverd worden, en Trump een tweede ambtstermijn behaalt, zal hij er zelf geen gebruik van maken.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content