De uitspraken van de Japanse vicepremier en minister van Financiën Taro Aso lokten in binnen- en buitenland verontwaardiging uit. Zelf had hij het over een "misverstand".

"De grondwet van het Duitsland van Weimar is discreet vervangen door de grondwet van nazi-Duitsland. Waarom leren we niet van hun tactiek? ", aldus Taro Aso tijdens een debat.

Zijn uitspraken bleven niet zonder gevolg. Het Simon Wiesenthal Center in de VS vroeg onmiddellijk Aso zijn uitspraken over de nazi's te verklaren. Een woordvoerder van de Japanse oppositiepartij van de sociaaldemocraten eiste dan weer zijn ontslag.

Grondwet hervormen

"Het is evident, en mijn integrale uitspraken tonen dat aan, dat ik een heel negatief oordeel heb over de nazi's en hun verhouding tot de grondwet van Weimar. Maar aangezien dat voorbeeld tot een misverstand heeft geleid, zou ik de referentie op het naziregime willen terugtrekken", aldus Taro Aso.

De Japanse overheid beklemtoonde van haar kant dat zijn eerste uitspraken in geen geval een officieel standpunt vormen.

De Japanse regering onder premier Shinzo Abe wil de pacifistische grondwet, die Japan is opgelegd door de bezettingsmacht van de Verenigde Staten na de Tweede Wereldoorlog, hervormen. Met het oog op China en Noord-Korea wil Abe vooral het leger krachtiger maken.

Snel overlijden

Taro Aso is gekend voor zijn blunders. In het begin van dit jaar moest hij zijn excuses aanbieden nadat hij mensen die op het einde van hun leven zijn, had gevraagd "snel" te overlijden om zo de kosten voor de volksgezondheid te verminderen. (Belga/AVE)

De uitspraken van de Japanse vicepremier en minister van Financiën Taro Aso lokten in binnen- en buitenland verontwaardiging uit. Zelf had hij het over een "misverstand". "De grondwet van het Duitsland van Weimar is discreet vervangen door de grondwet van nazi-Duitsland. Waarom leren we niet van hun tactiek? ", aldus Taro Aso tijdens een debat. Zijn uitspraken bleven niet zonder gevolg. Het Simon Wiesenthal Center in de VS vroeg onmiddellijk Aso zijn uitspraken over de nazi's te verklaren. Een woordvoerder van de Japanse oppositiepartij van de sociaaldemocraten eiste dan weer zijn ontslag. Grondwet hervormen"Het is evident, en mijn integrale uitspraken tonen dat aan, dat ik een heel negatief oordeel heb over de nazi's en hun verhouding tot de grondwet van Weimar. Maar aangezien dat voorbeeld tot een misverstand heeft geleid, zou ik de referentie op het naziregime willen terugtrekken", aldus Taro Aso. De Japanse overheid beklemtoonde van haar kant dat zijn eerste uitspraken in geen geval een officieel standpunt vormen. De Japanse regering onder premier Shinzo Abe wil de pacifistische grondwet, die Japan is opgelegd door de bezettingsmacht van de Verenigde Staten na de Tweede Wereldoorlog, hervormen. Met het oog op China en Noord-Korea wil Abe vooral het leger krachtiger maken. Snel overlijdenTaro Aso is gekend voor zijn blunders. In het begin van dit jaar moest hij zijn excuses aanbieden nadat hij mensen die op het einde van hun leven zijn, had gevraagd "snel" te overlijden om zo de kosten voor de volksgezondheid te verminderen. (Belga/AVE)