Het oosten van Oekraïne wordt ook na de omstreden verkiezingen van de pro-Russische separatisten door bloedige gevechten met vele doden en gewonden door elkaar geschud. In het gebied Loehansk zijn bij een artilleriebombardement twaalf burgers in het dorp Frunse gedood, aldus de opstandelingen. De veiligheidsraad in Kiev sprak van twee gesneuvelde soldaten en negen gewonden. Ook het stadsbestuur van Donetsk had het over artilleriebeschietingen, waarbij een burger is gedood en vier anderen verwond werden.

Versterking Oekraïense leger

Er wordt nog altijd gevochten rond de luchthaven en de noordwestelijke vooroorden van de regionale hoofdstad Donetsk. De veiligheidsraad in Kiev hekelde bijkomende troepenbewegingen van Russisch grondgebied naar Oekraïne. Rusland ontkent die berichten.

De prowesterse president Petro Porosjenko heeft versterking van het leger aangekondigd. Dat moet verhinderen dat de separatisten oprukken richting havenstad Mariupol of naar Charkov en het noorden van het gebied Loehansk.

De separatisten hebben met nieuwe aanvallen gedreigd. Ze voelen zich geruggensteund door de verkiezingen van zondag. Rusland heeft de stemming voor de parlementen en "leiders van de republieken" in Loehansk en Donetsk ondanks internationaal protest erkend. (Belga/WB)

Het oosten van Oekraïne wordt ook na de omstreden verkiezingen van de pro-Russische separatisten door bloedige gevechten met vele doden en gewonden door elkaar geschud. In het gebied Loehansk zijn bij een artilleriebombardement twaalf burgers in het dorp Frunse gedood, aldus de opstandelingen. De veiligheidsraad in Kiev sprak van twee gesneuvelde soldaten en negen gewonden. Ook het stadsbestuur van Donetsk had het over artilleriebeschietingen, waarbij een burger is gedood en vier anderen verwond werden.Er wordt nog altijd gevochten rond de luchthaven en de noordwestelijke vooroorden van de regionale hoofdstad Donetsk. De veiligheidsraad in Kiev hekelde bijkomende troepenbewegingen van Russisch grondgebied naar Oekraïne. Rusland ontkent die berichten. De prowesterse president Petro Porosjenko heeft versterking van het leger aangekondigd. Dat moet verhinderen dat de separatisten oprukken richting havenstad Mariupol of naar Charkov en het noorden van het gebied Loehansk. De separatisten hebben met nieuwe aanvallen gedreigd. Ze voelen zich geruggensteund door de verkiezingen van zondag. Rusland heeft de stemming voor de parlementen en "leiders van de republieken" in Loehansk en Donetsk ondanks internationaal protest erkend. (Belga/WB)