VS-minister Blinken stelt Chinareis uit na ‘onverantwoordelijke daad met spionageballon’

De ballon boven de staat Montana. Intussen is hij naar het oosten verschoven. © Reuters

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken heeft zijn reis naar China uitgesteld, nadat boven de Verenigde Staten een vermeende Chinese spionageballon was gespot.

Blinken zou zondag naar Peking vliegen om de spanningen tussen de beide landen te verminderen, maar hij bevestigde zelf dat de plannen veranderd zijn.

Hij heeft, zei hij op een persconferentie, zijn Chinese ambtgenoot Wang Yi op de hoogte gesteld.

Blinken noemde de spionageballon in het luchtruim van de VS ‘een onverantwoordelijke daad’ aan de kaak.

Antony Blinken op 3 oktober 2022.
Antony Blinken. © Getty Images

‘De minister’, liet zijn woordvoerder eerder weten, ‘heeft nota genomen van de spijt van China, maar gezegd dat het een onverantwoordelijke daad is en een duidelijke schending van de soevereiniteit van de Verenigde Staten die het doel van zijn reis ondergraaft’.

In het telefoongesprek legde de Amerikaanse minister aan Wang Yi uit dat het wegens dit incident ‘op dit moment niet gunstig zou zijn naar Peking te gaan’. De aanwezigheid van de ballon noemde hij ‘schadelijk’ voor wat de landen willen bereiken, maar hij benadrukte ook dat de VS ‘de communicatielijnen open willen houden’ en dat hij naar China zal reizen zodra ‘de omstandigheden ernaar zijn’.

Volgens een Amerikaanse ambtenaar wil Blinken niet dat zijn beslissing het nieuws groter maakt dan het is. Maar het is ook niet de bedoeling dat de ballon de hele reis overschaduwt. Blinken zou in de Chinese hoofdstad komen praten over de diplomatieke en economische rivaliteit tussen de twee grootmachten. Hij zou de eerste Amerikaanse buitenlandminister zijn die Beijing bezoekt sinds 2018. Het is nog niet bekend hoe lang hij de reis heeft uitgesteld.

Tweede ballon

De Amerikanen houden de Chinese ballon die al een paar dagen hoog boven hun land vliegt in de gaten. Ook Canada heeft een ballon, mogelijk dezelfde, in zijn luchtruim geconstateerd en heeft daarvoor de Chinese ambassadeur ontboden. China ontkent dat het om een spionageballon gaat en zegt dat het een luchtschip is voor wetenschappelijk onderzoek dat per ongeluk uit koers zou zijn geraakt. Beijing betreurt het incident.

Het Pentagon, het Amerikaans ministerie van Defensie, stelt dat wel degelijk is bevestigd dat de apparatuur in de ballon surveillance uitvoert. Ook weet men, aldus het Pentagon, dat China de ballon kan manipuleren, en van koers veranderen. De ballon wordt op dit ogenblik niet neergeschoten omdat er schade mogelijk is op de plek waar brokken landen, zo meldde een woordvoerder.

De ballon bevindt zich volgens het Pentagon op 18.000 meter hoogte, en is volgens media ongeveer zo groot als drie autobussen. Hij is voorzien van zonnepanelen.

Volgens het Pentagon is er een tweede ballon gesignaleerd die over Latijns-Amerika beweegt.

‘We zijn op de hoogte van informatie over een ballon boven Latijns-Amerika. We gaan ervan uit dat het om een tweede Chinese spionageballon gaat’, aldus Pentagon-woordvoerder Pat Ryder in een persbericht, zonder meer informatie te geven over de locatie.

Partner Content