'Blijf met je vuile handen van Venezuela', zegt Maduro aan Trump

20/05/17 om 04:41 - Bijgewerkt om 04:41

Bron: Belga

De Venezolaanse president Nicolas Maduro riep vrijdag de Amerikaanse president Donald Trump op om 'met zijn vuile handen van Venezuela te blijven.' 'Ga naar huis Donald Trump', zei hij in een televisietoespraak.

'Blijf met je vuile handen van Venezuela', zegt Maduro aan Trump

© REUTERS

Donderdag noemde Donald Trump de situatie in Venezuela "een schande voor de mensheid", op een persconferentie in het Witte met de Colombiaanse president Juan Manuel Santos. Diezelfde dag legden de VS ook sancties op tegen acht leden van het Venezolaanse Hooggerechtshof, omwille van arresten die naar hun mening "de autoriteit van de democratisch verkozen Venezolaanse wetgevende macht toe-eigenden". Het ging onder meer over de beslissing van het Hof om de uitvoerende macht de toestemming te geven om te blijven regeren tijdens de noodtoestand. Dat arrest kwam er nadat de oppositiepartij de controle overnam in het parlement in januari 2016.

Door de sancties zijn de activa van de betrokkenen, onder wie de voorzitter van het Hof, binnen de Amerikaanse jurisdictie bevroren. De Amerikanen mogen ook geen transacties meer aangaan met hen.

Sinds begin april wordt er door de oppositie geprotesteerd tegen president Nicolas Maduro en voor nieuwe verkiezingen. Bij die protesten kwamen al meer dan veertig mensen om het leven.

Naast Mauro's vertrek eist de oppositie ook de vrijlating van politieke gevangenen, en het toelaten van humanitaire hulp om de grote tekorten aan voedsel en medicijnen op te vangen.

Voor de vijftigste protestdag zaterdag heeft de oppositie "het grootste machtsvertoon" sinds de start van de protesten aangekondigd.

Onze partners