De 45-jarige verdachte, Jason Brian Dalton, verscheen via videolink voor de rechter en kreeg te horen dat hij niet op borg kan vrijkomen. Volgens procureur Jeff Getting heeft hij toegeven dat hij "mensen het leven heeft ontnomen". Getting zei nog dat de verdachte "meewerkt anhet onderzoek en geen berouw toont".

De willekeur, het ogenschijnlijk gebrek aan motief, en de manier waarop de chauffeur bleef verderwerken, maken dit tot een van de meer bizarre massamoorden in de terzake nochtans rijke geschiedenis van de VS.

De feiten dateren van zaterdagavond. In Kalamazoo, een stadje met 76.000 inwoners in de staat Michigan, was Jason Dalton aan het werk als zelfstandig chauffeur van Uber. Intussen zijn vele van zijn klanten geïnterviewd, en nog voor het eerste schot werd gelost, was de chauffeur in vreemde doen. Hij reed zo gruwelijk hard, en gevaarlijk, "over bermen en grasvelden", dat een van zijn passagiers, Matt Mellen, naar eigen zeggen aan een stoplicht uit de auto sprong.

Goed twee uur na dat incident begon de chauffeur, volgens getuigen, te schieten met een semiautomatisch wapen. Eerste verwondde hij een vrouw. Wat later trof hij een vader en zoon. En met tussenpozen het ging hij door met mensen op straat te beschieten.

'Ik ben gewoon moe'

Het nieuws dat een gevaarlijke schutter op pad was, werd over de stad verspreid. Een concertganger, die anoniem getuigde onder zijn voornaam, Derek, dacht dat het veiliger zou zijn om voor hemzelf en zijn familie een (Uber)taxi te bestellen, dan om zomaar over straat te lopen richting hotel. De nu gearresteerde Jason Dalton kwam hem oppikken. Dalton gedroeg zich vreemd. Derek getuigde met zijn rug naar camera's: "Ik zei min of meer grappend tegen de chauffeur: jij bent toch niet de schutter? Hij antwoordde iets in de trant van 'neen'. Ik zei: ben je zeker? En hij zei: neen, ik ben het niet. Ik ben gewoon moe".

Hij zou niet de enige klant geweest zijn die de chauffeur oppikte, tussen schietpartijen door.

Uiteindelijk kwamen 6 mensen om het leven. De politie had vrij snel een verdachte, en Dalton verzette zich niet bij zijn arrestatie, die 6 uur na het eerste schot gebeurde.

Uber heeft al laten weten dat Dalton geen strafblad had. Hij was "een gewone man, een echtgenoot, een vader". Hij had ook, verklaarden de autoriteiten, zonder probleem een wapenvergunning gekregen, wat wil zeggen dat hij geen strafbare feiten had gepleegd en geen psychiatrisch verleden had.

Even was er sprake van 7 doden. Een 14 jaar oud meisje, dat als dood was opgegeven, werd klaargemaakt voor orgaandonatie. Maar minuten voor de operatie zou worden gestart, kneep ze ineens in de hand van haar moeder.

(RR)

De 45-jarige verdachte, Jason Brian Dalton, verscheen via videolink voor de rechter en kreeg te horen dat hij niet op borg kan vrijkomen. Volgens procureur Jeff Getting heeft hij toegeven dat hij "mensen het leven heeft ontnomen". Getting zei nog dat de verdachte "meewerkt anhet onderzoek en geen berouw toont". De willekeur, het ogenschijnlijk gebrek aan motief, en de manier waarop de chauffeur bleef verderwerken, maken dit tot een van de meer bizarre massamoorden in de terzake nochtans rijke geschiedenis van de VS.De feiten dateren van zaterdagavond. In Kalamazoo, een stadje met 76.000 inwoners in de staat Michigan, was Jason Dalton aan het werk als zelfstandig chauffeur van Uber. Intussen zijn vele van zijn klanten geïnterviewd, en nog voor het eerste schot werd gelost, was de chauffeur in vreemde doen. Hij reed zo gruwelijk hard, en gevaarlijk, "over bermen en grasvelden", dat een van zijn passagiers, Matt Mellen, naar eigen zeggen aan een stoplicht uit de auto sprong. Goed twee uur na dat incident begon de chauffeur, volgens getuigen, te schieten met een semiautomatisch wapen. Eerste verwondde hij een vrouw. Wat later trof hij een vader en zoon. En met tussenpozen het ging hij door met mensen op straat te beschieten.Het nieuws dat een gevaarlijke schutter op pad was, werd over de stad verspreid. Een concertganger, die anoniem getuigde onder zijn voornaam, Derek, dacht dat het veiliger zou zijn om voor hemzelf en zijn familie een (Uber)taxi te bestellen, dan om zomaar over straat te lopen richting hotel. De nu gearresteerde Jason Dalton kwam hem oppikken. Dalton gedroeg zich vreemd. Derek getuigde met zijn rug naar camera's: "Ik zei min of meer grappend tegen de chauffeur: jij bent toch niet de schutter? Hij antwoordde iets in de trant van 'neen'. Ik zei: ben je zeker? En hij zei: neen, ik ben het niet. Ik ben gewoon moe".Hij zou niet de enige klant geweest zijn die de chauffeur oppikte, tussen schietpartijen door. Uiteindelijk kwamen 6 mensen om het leven. De politie had vrij snel een verdachte, en Dalton verzette zich niet bij zijn arrestatie, die 6 uur na het eerste schot gebeurde.Uber heeft al laten weten dat Dalton geen strafblad had. Hij was "een gewone man, een echtgenoot, een vader". Hij had ook, verklaarden de autoriteiten, zonder probleem een wapenvergunning gekregen, wat wil zeggen dat hij geen strafbare feiten had gepleegd en geen psychiatrisch verleden had.Even was er sprake van 7 doden. Een 14 jaar oud meisje, dat als dood was opgegeven, werd klaargemaakt voor orgaandonatie. Maar minuten voor de operatie zou worden gestart, kneep ze ineens in de hand van haar moeder. (RR)