Na het tellen van meer dan 95 procent van de stemmen heeft de 54-jarige zakenman zonder politieke ervaring 2,7 procentpunt voorsprong op zijn tegenstander, Terry McAuliffe (64), voormalig gouverneur van deze oostelijke staat (2014-2018). Youngkin werd tijdens de verkiezingscampagne gesteund door voormalig president Donald Trump, ook al distantieerde de Republikein zich van hem en richtte hij zich meer om gematigde kiezers. De race om het gouverneurschap werd verder gedomineerd door culturele kwesties. Zo beloofde Youngkin ouders meer controle over hoe openbare scholen zaken als ras, gender en COVID-19-protocollen aanpakken. McAuliffe maakte zich hard voor onder meer de bescherming van het recht op abortus en het kiessysteem.

Het verlies van McAuliffe in Virginia, een staat die president Joe Biden een jaar geleden nog met een marge van ruim 10 procent won van toenmalig president Donald Trump, wordt door politieke analisten gezien als een afwijzing van Bidens nationale agenda. Enkele maanden terug had McAuliffe nog een comfortabele leiding in de peilingen. Een overwinning van Youngkin biedt de Republikeinen een strategie om het Congres, waar de Democraten over een fragiele meerderheid beschikken, terug te winnen bij de tussentijdse verkiezingen in november 2022.

Na het tellen van meer dan 95 procent van de stemmen heeft de 54-jarige zakenman zonder politieke ervaring 2,7 procentpunt voorsprong op zijn tegenstander, Terry McAuliffe (64), voormalig gouverneur van deze oostelijke staat (2014-2018). Youngkin werd tijdens de verkiezingscampagne gesteund door voormalig president Donald Trump, ook al distantieerde de Republikein zich van hem en richtte hij zich meer om gematigde kiezers. De race om het gouverneurschap werd verder gedomineerd door culturele kwesties. Zo beloofde Youngkin ouders meer controle over hoe openbare scholen zaken als ras, gender en COVID-19-protocollen aanpakken. McAuliffe maakte zich hard voor onder meer de bescherming van het recht op abortus en het kiessysteem. Het verlies van McAuliffe in Virginia, een staat die president Joe Biden een jaar geleden nog met een marge van ruim 10 procent won van toenmalig president Donald Trump, wordt door politieke analisten gezien als een afwijzing van Bidens nationale agenda. Enkele maanden terug had McAuliffe nog een comfortabele leiding in de peilingen. Een overwinning van Youngkin biedt de Republikeinen een strategie om het Congres, waar de Democraten over een fragiele meerderheid beschikken, terug te winnen bij de tussentijdse verkiezingen in november 2022.