Osama bin Laden geldt als de verantwoordelijke van de aanslagen van 11 september 2001 in New York en Washington, waarbij duizenden mensen om het leven kwamen. Na de aanslagen van "nine eleven" was hij de meest gezochte terrorist ter wereld: er stond een som van 25 miljoen dollar op zijn hoofd. Toch kon hij jarenlang op vrije voeten blijven.

Helikopterongeval

Osama bin Laden werd in 1957 geboren in Saoedi-Arabië, als één van de 57 kinderen van Mohammed Awad bin Laden, een zeer vermogend bouwondernemer. De familie had zijn roots in Jemen. Toen hij elf jaar oud was, overleed zijn vader bij een helikopterongeval.

Moedjahedien

In 1979 sluit Osama zich aan bij de moedjahedien die in Afghanistan in opstand waren gekomen tegen de Sovjet-bezetter. Hij organiseert er trainingskampen, en staat in voor wapentransporten, onder het toeziende oog van de VS. Na het verdwijnen van de Sovjets, wordt hij kort weer betrokken bij het familieconcern in Saoedi-Arabië. Zijn vermogen zou tijdelijk 300 miljoen dollar bedragen.

Golfoorlog

Een nieuw keerpunt komt in 1991, met de Golfoorlog. Obama heeft felle kritiek op het legeren van Amerikaanse soldaten in Saoedi-Arabië, wat hem in conflict brengt met de heersende koninklijke familie. Hij verlaat het land en trekt naar Soedan, waar hij vijf jaar verblijft. In 1996 wijzen de Soedanezen hem uit, onder druk van de Verenigde Staten. De Amerikaanse inlichtingendiensten verdenken hem ervan dat hij terroristische trainingskampen financiert. Ook klaagde Osama de VS en de Saoedische koninklijke familie aan in fatwas.

Taliban

Bin Laden keert terug naar Afghanistan en ontwikkelt nauwe banden met de taliban. Als de taliban van de macht worden verdreven in 2001, duikt Osama onder en laat hij nog enkel van zich horen via videoboodschappen. Bin Laden bleef de onomstreden leider van het islamistische terreurnetwerk, hoewel er de jongste acht jaar op vele plaatsen vooral lokale Al-Qaida-cellen ontstonden, met eigen leiders.

Ongelovigen

De jongste twee jaar propageerde Bin Laden niet alleen meer de "heilige oorlog tegen de ongelovigen", maar had hij ook aandacht voor andere thema's, zoals de klimaatopwarming en de financiële crisis. De Arabische revolutie was voor hem en zijn getrouwen een verrassing. (DPA/AFP)

Osama bin Laden geldt als de verantwoordelijke van de aanslagen van 11 september 2001 in New York en Washington, waarbij duizenden mensen om het leven kwamen. Na de aanslagen van "nine eleven" was hij de meest gezochte terrorist ter wereld: er stond een som van 25 miljoen dollar op zijn hoofd. Toch kon hij jarenlang op vrije voeten blijven. Helikopterongeval Osama bin Laden werd in 1957 geboren in Saoedi-Arabië, als één van de 57 kinderen van Mohammed Awad bin Laden, een zeer vermogend bouwondernemer. De familie had zijn roots in Jemen. Toen hij elf jaar oud was, overleed zijn vader bij een helikopterongeval. Moedjahedien In 1979 sluit Osama zich aan bij de moedjahedien die in Afghanistan in opstand waren gekomen tegen de Sovjet-bezetter. Hij organiseert er trainingskampen, en staat in voor wapentransporten, onder het toeziende oog van de VS. Na het verdwijnen van de Sovjets, wordt hij kort weer betrokken bij het familieconcern in Saoedi-Arabië. Zijn vermogen zou tijdelijk 300 miljoen dollar bedragen. Golfoorlog Een nieuw keerpunt komt in 1991, met de Golfoorlog. Obama heeft felle kritiek op het legeren van Amerikaanse soldaten in Saoedi-Arabië, wat hem in conflict brengt met de heersende koninklijke familie. Hij verlaat het land en trekt naar Soedan, waar hij vijf jaar verblijft. In 1996 wijzen de Soedanezen hem uit, onder druk van de Verenigde Staten. De Amerikaanse inlichtingendiensten verdenken hem ervan dat hij terroristische trainingskampen financiert. Ook klaagde Osama de VS en de Saoedische koninklijke familie aan in fatwas.Taliban Bin Laden keert terug naar Afghanistan en ontwikkelt nauwe banden met de taliban. Als de taliban van de macht worden verdreven in 2001, duikt Osama onder en laat hij nog enkel van zich horen via videoboodschappen. Bin Laden bleef de onomstreden leider van het islamistische terreurnetwerk, hoewel er de jongste acht jaar op vele plaatsen vooral lokale Al-Qaida-cellen ontstonden, met eigen leiders. Ongelovigen De jongste twee jaar propageerde Bin Laden niet alleen meer de "heilige oorlog tegen de ongelovigen", maar had hij ook aandacht voor andere thema's, zoals de klimaatopwarming en de financiële crisis. De Arabische revolutie was voor hem en zijn getrouwen een verrassing. (DPA/AFP)