De Franse eerste minister Manuel Valls (PS) heeft gisteravond in zijn thuisbasis Evry, vlak bij Parijs, zijn kandidatuur voor de presidentsverkiezingen van 2017 aangekondigd. Hij kondigde meteen ook zijn ontslag als premier aan. 'Ik kan geen eerste minister meer zijn", zo deelde de PS'er Valls mee. 'Ik treed vanaf morgen terug uit mijn functies.' Valls wacht nu de zware taak het hopeloos verdeelde linkse kamp in Frankrijk te verenigen.

Zijn opvolging heeft niet lang op zich laten wachten. Bernard Cazeneuve, tot vandaag minister van Binnenlandse Zaken, is vanochtend benoemd tot eerste minister door president François Hollande. Dat heeft het Elysée laten weten.

Politicus van de harde lijn

De 53-jarige Cazeneuve, net zoals Valls lid van de PS, moet nu een nieuwe regering vormen. Hij was sinds tweeënhalf jaar binnenlandminister en stond bijzonder in de schijnwerpers door de reeks terreuraanslagen in Frankrijk. Cazeneuve staat voor de harde lijn tegen plegers van gewelddaden en terroristen.

Cazeneuve was vroeger al minister van Europese Zaken (2012-2013) en minister van Begroting (2013-2014). Hij volgde al eens Valls op, toen die laatste de post van minister van Binnenlandse Zaken opgaf om premier te worden.

Het socialistische parlementslid Bruno Le Roux is intussen benoemd tot nieuwe minister van Binnenlandse Zaken, zo heeft het Elysée laten weten.

(Belga/SK)

De Franse eerste minister Manuel Valls (PS) heeft gisteravond in zijn thuisbasis Evry, vlak bij Parijs, zijn kandidatuur voor de presidentsverkiezingen van 2017 aangekondigd. Hij kondigde meteen ook zijn ontslag als premier aan. 'Ik kan geen eerste minister meer zijn", zo deelde de PS'er Valls mee. 'Ik treed vanaf morgen terug uit mijn functies.' Valls wacht nu de zware taak het hopeloos verdeelde linkse kamp in Frankrijk te verenigen.Zijn opvolging heeft niet lang op zich laten wachten. Bernard Cazeneuve, tot vandaag minister van Binnenlandse Zaken, is vanochtend benoemd tot eerste minister door president François Hollande. Dat heeft het Elysée laten weten. De 53-jarige Cazeneuve, net zoals Valls lid van de PS, moet nu een nieuwe regering vormen. Hij was sinds tweeënhalf jaar binnenlandminister en stond bijzonder in de schijnwerpers door de reeks terreuraanslagen in Frankrijk. Cazeneuve staat voor de harde lijn tegen plegers van gewelddaden en terroristen.Cazeneuve was vroeger al minister van Europese Zaken (2012-2013) en minister van Begroting (2013-2014). Hij volgde al eens Valls op, toen die laatste de post van minister van Binnenlandse Zaken opgaf om premier te worden.Het socialistische parlementslid Bruno Le Roux is intussen benoemd tot nieuwe minister van Binnenlandse Zaken, zo heeft het Elysée laten weten.(Belga/SK)