De legerleiders van verschillende Arabische landen houden gesprekken in Saudi-Arabië over de oprichting van een gezamenlijk Arabisch leger. Het is niet duidelijk welke landen er precies deelnemen aan de gesprekken. Wel is zeker dat onder meer het hoofd van het Egyptische leger, luitenant-generaal Mahmud Hegazi, afgereisd is naar Saoedi-Arabië. Dat meldt de Egyptische krant Ahram.

Interventiemacht

Afgelopen weekend beslisten de staatsleiders van de Arabische Liga na een tweedaagse top om een gemeenschappelijke militaire interventiemacht op te richten die kan worden ingezet om bijvoorbeeld terroristische groeperingen in de regio te bestrijden. De verschillende legerleiders zijn met gesprekken gestart om die beslissing concreet uit te werken.

Saudi-Arabië vormde een coalitie tegen de houthi-rebellen in buurland Jemen. Maar terreurorganisaties zoals al-Qaeda op het Arabisch Schiereiland (AQAS) maken misbruik van de chaos in het land.

Hoofdkwartier leger in handen al-Qaeda

Strijders van al-Qaeda hebben ondertussen de controle verworven over het hoofdkwartier van het Jemenitische leger in al-Mukalla in het zuidoosten van het land, aldus een militaire bron en inwoners van de stad die door al-Qaeda eveneens onder de voet is gelopen.

De strijders ondervonden geen tegenstand toen ze de controle verwierven over het hoofdkwartier van de tweede militaire regio. De luchthaven en militaire kampen hebben ze echter niet in handen.

Wel bevrijdde de terreurorganisatie eerder deze week meer dan 300 gevangenen uit een gevangenis in dezelfde stad. Onder hen zou een al-Qaeda-leider zijn. (Belga/WB)

De legerleiders van verschillende Arabische landen houden gesprekken in Saudi-Arabië over de oprichting van een gezamenlijk Arabisch leger. Het is niet duidelijk welke landen er precies deelnemen aan de gesprekken. Wel is zeker dat onder meer het hoofd van het Egyptische leger, luitenant-generaal Mahmud Hegazi, afgereisd is naar Saoedi-Arabië. Dat meldt de Egyptische krant Ahram.Afgelopen weekend beslisten de staatsleiders van de Arabische Liga na een tweedaagse top om een gemeenschappelijke militaire interventiemacht op te richten die kan worden ingezet om bijvoorbeeld terroristische groeperingen in de regio te bestrijden. De verschillende legerleiders zijn met gesprekken gestart om die beslissing concreet uit te werken. Saudi-Arabië vormde een coalitie tegen de houthi-rebellen in buurland Jemen. Maar terreurorganisaties zoals al-Qaeda op het Arabisch Schiereiland (AQAS) maken misbruik van de chaos in het land.Strijders van al-Qaeda hebben ondertussen de controle verworven over het hoofdkwartier van het Jemenitische leger in al-Mukalla in het zuidoosten van het land, aldus een militaire bron en inwoners van de stad die door al-Qaeda eveneens onder de voet is gelopen. De strijders ondervonden geen tegenstand toen ze de controle verwierven over het hoofdkwartier van de tweede militaire regio. De luchthaven en militaire kampen hebben ze echter niet in handen.Wel bevrijdde de terreurorganisatie eerder deze week meer dan 300 gevangenen uit een gevangenis in dezelfde stad. Onder hen zou een al-Qaeda-leider zijn. (Belga/WB)