Bin Laden werd mogelijk verraden door een van zijn vrouwen

© Reuters

Toen Osama Bin Laden in mei in zijn schuiloord in het Pakistaanse Abbottabad gedood werd, leefde hij samen met drie van zijn vrouwen. De sfeer in het complex leek echter niet al te best te zijn.

Bin laden deelde het huis waarin hij werd doodgeschoten met drie van zijn vrouwen, acht van zijn kinderen en vijf van zijn kleinkinderen. Het bleek een druk gezin te zijn, met alle strubbelingen die daarbij komen kijken. Dat komt naar voren uit onlangs gelekte verklaringen die Bin Ladens vrouwen na hun arrestatie bij de Pakistaanse inlichtingendienst aflegden.

Toen de Bin Ladens in 2005 hun intrek in het huis in Abbottabad namen, had de toen meest gezochte man ter wereld maar twee van zijn vrouwen bij, waaronder zijn favoriete en meest recente: Amal. Amal is een Jemenitisch meisje dat in 1999 met Bin laden trouwde. Vanaf dan zou ze tot aan zijn dood amper van zijn zijde wijken.


Huisarrest

Volgens de verklaringen van Amal was het leven in het schuiloord van de Bin Ladens best aangenaam, tenminste tot Bin Ladens oudste vrouw Khairiah Saber haar weg naar het huis vond. Khairiah had vanaf de val van de Afghaanse stad Kandahar in 2001 tot 2010 samen met een van Bin Ladens zoons en enkele Al-Qaeda-luitenants onder huisarrest in Iran geleefd.

In 2010 werden ze om mysterieuze redenen vrijgelaten. Bruce Riedel, een voormalig CIA-agent, schrijft op de Amerikaanse website NewsBeast dat ze mogelijk werden vrijgelaten in ruil voor een Iraanse diplomaat die al een tijd door Al-Qaeda werd vastgehouden.


Jaloerse vrouw

Toen Khairiah in het complex aankwam werd al snel duidelijk dat zij en Amal niet met elkaar overweg konden. Khairiah bleek jaloers te zijn omdat Amal Bin Ladens favoriet was. Volgens De Morgen vond Bin Ladens zoon Khalid de plotse verschijning van de vrouw trouwens maar een vreemde zaak. Khairiah zou hem gezegd hebben dat ze zijn vader nog een laatste dienst moest bewijzen. Toen Khalid zijn vader inlichtte over zijn vermoedens, leek die zich daar echter weinig van aan te trekken.

Vandaar dat er nu gespeculeerd wordt dat Khairiah Bin Laden verraden heeft, al is dat helemaal niet zeker. Er wordt nog steeds algemeen aangenomen dat hij verraden werd door zijn koerier.


Niertransplantatie

Amal bracht nog andere details van Bin Ladens laatste jaren aan het licht. Zo zou hij tussen zijn vlucht uit Afghanistan in 2001 en zijn dood in 2011 in verschillende Pakistaanse stadscentra gewoond hebben en niet zoals algemeen aangenomen in grotten in onherbergzaam stammengebied.

Ook zou Bin Laden in 2002 een niertransplantatie ondergaan hebben. Waar die transplantatie plaats vond is niet duidelijk. Misschien in een Pakistaans ziekenhuis, anders in een van de buurlanden. Riedel schrijft dat de details daarover mogelijk bewust vaag gehouden worden, gezien de Pakistaanse inlichtingendienst (ISI) toen druk naar de Al-Qaeda leider op zoek was. Moest hij zich op dat moment in een ziekenhuis in Pakistan hebben bevonden, zou dat behoorlijk wat vragen oproepen over het werk van de ISI.


Bewust gelekt

De gelekte verklaringen zijn het resultaat van ondervragingen die Bin Ladens vrouwen en kinderen ondergingen na de dood van de Al-Qaeda leider. Na de Amerikaanse raid op zijn complex werden ze allemaal gearresteerd door de ISI. Ze werden pas onlangs vrijgelaten, maar de vrouwen zijn intussen aangeklaagd omdat ze illegaal in het land verbleven.

Het lek is afkomstig van een oud-generaal van het Pakistaans leger, hij kreeg toegang tot de schuilplaats van de Bin Ladens en mocht de verklaringen inkijken. Riedel vertelt dat de informatie bewust gelekt zou zijn door de ISI om de aandacht af te leiden van de mogelijke medeplichtigheid van de inlichtingendienst zelf.


‘De regering is bang van het leger’

De rol die de ISI mogelijk speelde in het verbergen van Bin Laden is namelijk nog steeds niet duidelijk, maar er wordt aangenomen dat de inlichtingendienst sowieso wist waar hij zich bevond. Ook in Pakistan zelf stellen heel wat mensen zich vragen maar volgens Riedel is de civiele regering te bang van het leger en de inlichtingendienst om daar iets mee te doen. “De regering weet bijvoorbeeld dat Syed Saleem Shahzad, een journalist die te dicht bij de waarheid kwam, afgelopen zomer nog werd vermoord door de ISI. Velen zijn te bang om vragen te stellen aan het leger”, aldus Riedel. (PC)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content