Bill De Blasio: De gedoodverfde nieuwe burgemeester van New York

Bill DeBlasio (R) met zijn vrouw Chirlane (L) en zijn dochter Chiara (midden). © REUTERS
Tom Vandyck
Tom Vandyck Tot 2014 correspondent in de VS voor Knack.be

Vandaag kiest New York een nieuwe burgemeester. De torenhoge favoriet is Bill DeBlasio. Maakt hij die status waar, dan krijgt New York voor het eerst sinds twintig jaar een Democratische burgemeester.

Dat Bill DeBlasio burgemeester van New York wordt, lijdt weinig twijfel. In een ultieme peiling van de plaatselijke televisiezender NBC4 en The Wall Street Journal verpletterde hij zijn Republikeinse tegenstander Joe Lhota met 65 procent van de stemmen tegen 24.

DeBlasio (52) is vandaag de Public Advocate van New York, een soort ombudsman. Hij was in zijn jonge jaren een supporter van het sandinistische regime in Nicaragua en leerde zijn vrouw Chirlane kennen toen ze allebei werkten voor de verkiezingscampagne van David Dinkins, de vorige Democratische burgemeester van New York.

Opmerkelijk: Chirlane was toen een radicale lesbienne, die zich met geen mogelijkheid kon voorstellen dat ze voor een man zou vallen. DeBlasio zette door. Zijn charmes bleken onweerstaanbaar.

Linkse populist

Tijdens de campagne wierp DeBlasio zich op als een linkse populist. Hij zette zich af tegen het New York van de huidige burgemeester Michael Bloomberg, waar de rijken steeds verder weglopen van de rest van de stad, 46 procent van de bevolking onder de armoedegrens leeft en een normaal leven schier onbetaalbaar is geworden voor de middenklasse.

DeBlasio wil ook een einde maken aan het ‘stop and frisk’-beleid van Bloomberg. Dat bestaat erin dat ‘verdachte’ individuen op straat door de politie worden tegenhouden en gefouilleerd. Controversieel, want vooral zwarten en latino’s worden geviseerd.

DeBlasio vertrok niet als favoriet in deze campagne. Hij versloeg onder andere gemeenteraadslid Christine Quinn, de vroege favoriet die de eerste lesbische burgemeester van New York geworden zou zijn, en ex-Congresman Anthony Weiner, die ten onder ging in een Twitter-seksschandaal.

Afro

De doorbraak in zijn campagne had DeBlasio te danken aan een televisiespotje met zijn vijftienjarige zoon Dante. Ook die zette zich af tegen stop and frisk. DeBlasio’s vrouw en kinderen zijn zwart.

“Bill DeBlasio zal de burgemeester van elke New-Yorker zijn”, zei Dante. “Het doet er niet toe waar ze wonen en hoe ze eruit zien. En dat zou ik zelfs zeggen als hij niet mijn pa was.”

Vooral Dante’s uit de kluiten gewassen afrokapsel stal de show in het spotje. Hij kreeg er zelfs complimenten voor van Barack Obama. “Hij heeft hetzelfde kapsel als ik in 1978”, zei die. “Maar ik moet toegeven dat zijn afro niet zo goed was. De mijne zat een beetje scheef.”

Partner Content