De Amerikaanse acteur Bill Cosby is wegens zware seksuele aanranding in drie gevallen tot minstens drie jaar cel veroordeeld. Rechter Steven O'Neill verkondigde dinsdag in Pennsylvania de strafmaat voor de 81-jarige entertainer.

Zijn advocaten willen in beroep gaan. Het is de eerste veroordeling van een bekende persoon, sinds de #MeToo-beweging tegen seksuele aanrandingen bijna een jaar geleden in het leven werd geroepen. Het gezicht van Cosby vertrok na de lezing van het vonnis geen spier. Hij maakte geen gebruik van de gelegenheid om zich uit te spreken. Familieleden van Cosby waren net zoals de dag voordien niet in de rechtszaal aanwezig.

De acteur moet ook een boete van 25.000 dollar (21.200 euro) betalen. 'Niemand staat boven de wet en niemand mag vanwege zijn woonplaats, zijn identiteit of zijn welstand, roem, beroemdheid of zelfs liefdadigheid anders worden behandeld', zei O'Neill in zijn vonnis. 'Hoe hoger de klim, hoe dieper de val'.

De rechter is zich bewust van de impact op het leven van Cosby en zei dat 'het hem speet'. Cosby werd schuldig bevonden aan drie gevallen van ernstig seksueel misbruik. Hij riskeerde maximaal 30 jaar gevangenisstraf. De partijen kwamen echter overeen om deze zaken samen te voegen. De hoogste straf was daardoor maximaal tien jaar cel in een staatsgevangenis in Pennsylvania. Gedetineerden in staatsgevangenissen boeten vaak langere straffen voor zwaardere misdaden uit dan gedetineerden in districtsgevangenissen. Ook huisarrest of een verblijf in een rehabilitatiecentrum zou als straf mogelijk zijn geweest.

'Wie iemand opzettelijk verdooft om seksueel te kunnen misbruiken, moet hiervoor een hoge prijs betalen en die prijs is de eigen vrijheid', zei openbaar aanklager Kevin Steele. Advocaat Joseph Green had daarentegen over een 'buitensporig hard verdict' gesproken en verwees naar Cosby's leeftijd en blindheid. 'Wat doet een 81-jarige man in de gevangenis? ', vroeg Green zich af.

In het officiële strafregister wordt Cosby ingeschreven als 'gewelddadige zedendelinquent'. Ook na zijn celstraf of indien hij voorwaardelijk wordt vrijgelaten moet hij zich daardoor regelmatig bij de politie melden en aan therapiesessies deelnemen. Kleuterscholen, scholen en omwonenden van Cosby's adres worden bovendien met foto en aanwijzingen over zijn strafdaden gewaarschuwd. Deze opmerkingen zijn publiekelijk beschikbaar op internet.

De Amerikaanse acteur Bill Cosby is wegens zware seksuele aanranding in drie gevallen tot minstens drie jaar cel veroordeeld. Rechter Steven O'Neill verkondigde dinsdag in Pennsylvania de strafmaat voor de 81-jarige entertainer. Zijn advocaten willen in beroep gaan. Het is de eerste veroordeling van een bekende persoon, sinds de #MeToo-beweging tegen seksuele aanrandingen bijna een jaar geleden in het leven werd geroepen. Het gezicht van Cosby vertrok na de lezing van het vonnis geen spier. Hij maakte geen gebruik van de gelegenheid om zich uit te spreken. Familieleden van Cosby waren net zoals de dag voordien niet in de rechtszaal aanwezig. De acteur moet ook een boete van 25.000 dollar (21.200 euro) betalen. 'Niemand staat boven de wet en niemand mag vanwege zijn woonplaats, zijn identiteit of zijn welstand, roem, beroemdheid of zelfs liefdadigheid anders worden behandeld', zei O'Neill in zijn vonnis. 'Hoe hoger de klim, hoe dieper de val'. De rechter is zich bewust van de impact op het leven van Cosby en zei dat 'het hem speet'. Cosby werd schuldig bevonden aan drie gevallen van ernstig seksueel misbruik. Hij riskeerde maximaal 30 jaar gevangenisstraf. De partijen kwamen echter overeen om deze zaken samen te voegen. De hoogste straf was daardoor maximaal tien jaar cel in een staatsgevangenis in Pennsylvania. Gedetineerden in staatsgevangenissen boeten vaak langere straffen voor zwaardere misdaden uit dan gedetineerden in districtsgevangenissen. Ook huisarrest of een verblijf in een rehabilitatiecentrum zou als straf mogelijk zijn geweest. 'Wie iemand opzettelijk verdooft om seksueel te kunnen misbruiken, moet hiervoor een hoge prijs betalen en die prijs is de eigen vrijheid', zei openbaar aanklager Kevin Steele. Advocaat Joseph Green had daarentegen over een 'buitensporig hard verdict' gesproken en verwees naar Cosby's leeftijd en blindheid. 'Wat doet een 81-jarige man in de gevangenis? ', vroeg Green zich af. In het officiële strafregister wordt Cosby ingeschreven als 'gewelddadige zedendelinquent'. Ook na zijn celstraf of indien hij voorwaardelijk wordt vrijgelaten moet hij zich daardoor regelmatig bij de politie melden en aan therapiesessies deelnemen. Kleuterscholen, scholen en omwonenden van Cosby's adres worden bovendien met foto en aanwijzingen over zijn strafdaden gewaarschuwd. Deze opmerkingen zijn publiekelijk beschikbaar op internet.