Bijna twee derde van Australiërs voorstander van holebihuwelijk

15/11/17 om 02:04 - Bijgewerkt om 02:04

Bron: Belga

In Australië heeft bijna twee derde van de bevolking zich uitgesproken voor het holebihuwelijk. Dat blijkt uit de resultaten van een grootschalige volksbevraging via post, die woensdagochtend werden bekendgemaakt. De Australische premier Malcolm Turnbull belooft voor Kerstmis een wet klaar te hebben.

Bijna twee derde van Australiërs voorstander van holebihuwelijk

Een koppel viert de steun voor het holebihuwelijk onder de Australische bevolking, in een park in Sydney, op 15 november 2017. © Belga

In totaal stuurden ruim 12,7 miljoen mensen - ofwel 79 procent van de Australiërs die mochten stemmen - hun antwoord op de vraag 'Zou de wet veranderd moeten worden om koppels van hetzelfde geslacht toe te laten om te trouwen?' op. Meer dan 7,8 miljoen van hen (61,6 procent) antwoordden 'ja', de overige 4,9 miljoen (38,4 procent) 'neen'. Dat maakte de baas van het Australische statistiekbureau bekend.

De Australische eerste minister Malcolm Turnbull beloofde in een live uitgezonden toespraak meteen om werk te maken van nieuwe wetgeving, die hij nog voor Kerstmis door het parlement wil krijgen. 'We moeten de stem van het volk respecteren. We hebben hen om hun mening gevraagd en ze hebben het ons gegeven. Het resultaat is ondubbelzinnig, het is overweldigend. Ze stemden voor eerlijkheid, voor toewijding en ja, voor liefde', aldus de premier.

Lees meer over:

Onze partners