Bijna helft Europese jihadisten is Frans

© AFP

Bijna de helft van de 3.000 Europese jihadisten zijn Frans. Dat blijkt uit een rapport gepubliceerd door de Franse senaat. Bovendien zou het aantal Europese Syriëstrijders onderschat zijn.

Meer dan 1.500 Fransen zijn al naar Syrië en Irak getrokken om er te strijden in de jihad. Ze zijn er goed voor zowat de helft van de Europese jihadisten, zo blijkt uit een rapport dat de Franse Senaat publiceert. Het rapport merkt ook op dat het cijfer van 1.500 een verhoging met 84 procent is in vergelijking met januari 2014.

Onderschat cijfer

In de regio’s in handen van Islamitische Staat (IS) bevinden zich zowat 3.000 Europese jihadi’s, zei senator Jean-Pierre Sueur bij de voorstelling van het rapport “les réseaux djihadistes en France et en Europe” (jihadische netwerken in Frankrijk en Europa). 47 procent van hen zijn Fransen. Die inventaris van 3.000 is waarschijnlijk een onderschat cijfer, voegt de Franse senator daar nog aan toe. “De Franse binnenlandse veiligheidsdienst DGSI volgt momenteel 3.000 personen die ervan verdacht worden dat ze betrokken zijn bij Syrische netwerken, een cijfer dat 24 procent hoger ligt dan dat in het rapport in de maand november van 2014.”

Terugkeer

Concreet gaat het om 1.432 Fransen: 413 van hen bevonden zich effectief in de gevechtszone, onder wie 119 vrouwen. 261 hebben het gebied al verlaten, onder wie 200 om terug te keren naar Frankrijk. Twee zitten in een Syrische gevangenis en 85 zijn gedood. Nog volgens het parlementslid zitten momenteel 152 radicale islamisten in de Franse cel. (Belga/WB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content