‘Bijeenkomst IS-leiders gebombardeerd: Al-Baghdadi niet gedood’

Abu Bakr al-Baghdadi © Reuters

De Iraakse luchtmacht heeft laten weten dat ze een konvooi heeft gebombardeerd waarin Abu Bakr al-Baghdadi aanwezig geweest zou zijn. Dat is de nummer één van terreurorganisatie Islamitische Staat. Volgens de eerste berichten uit ziekenhuizen in de buurt, zou al-Baghdadi niet gedood zijn.

Het Iraakse leger laat nog weten dat het konvooi onderweg was naar een belangrijke IS-bijeenkomst. Ook de plaats van die bijeenkomst zou onder vuur zijn genomen, zo meldt de BBC.

De bombardementen werden uitgevoerd in de Iraakse provincie Anbar. Volgens eerste berichten van de Britse openbare omroep zou de IS-leider ‘gewond of overleden zijn’.

Dat wordt nu tegengesproken door de eerste berichten van de ziekenhuizen in de buurt. Volgens Reuters zijn verschillende leiders van IS dood of gewond binnengebracht.

‘Al-Baghdadi is niet gedood tijdens de bombardementen. Volgens ons was hij niet bij het konvooi’, klinkt het.

Abu Bakr al-Baghdadi is al verschillende keren doodverklaard. Die berichten bleken nooit te kloppen. Sinds 2011 staat hij op de terroristenlijst van de VS. Er staat een prijs van meer dan 7 miljoen dollar op zijn hoofd.

‘Groeiende paniek binnen IS-rangen’

Nog in de strijd tegen IS heeft de Russische luchtmacht naar eigen zeggen de afgelopen 24 uur 63 stellingen van terroristen in Syrië gebombardeerd. Er werden doelwitten geviseerd in de provincies Hama, Latakia, Idlib en Rakka.

Volgens het ministerie werden 53 stellingen van de terroristen vernield, evenals een commandopost, enkele opleidingskampen en zeven munitiedepots. Het Russische leger onderschepte naar eigen zeggen ook radiogesprekken tussen strijders van IS die getuigen van een “groeiende paniek” binnen de IS-rangen.

De woordvoerder van het Russische ministerie van Defensie liet tot slot nog weten zondag dat er vooruitgang is geboekt in de gesprekken tussen Rusland en de VS over het vermijden van incidenten tussen Russische vliegtuigen en toestellen van de door de VS aangevoerde coalitie in het Syrische luchtruim. (Belga/JH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content