Bij de Amerikaanse ambassadeur: ‘Wat we zien, was te verwachten’

© AFP
Désirée De Poot

Zo’n 500 diplomaten volgen de verkiezingen in de ambtswoning van Denise Bauer, de Amerikaanse ambassadeur in Brussel. De Amerikanen blijven er weg. ‘Het vertrouwen in democratische instellingen is zoek’, klinkt het er.

Veel volk in de ambtswoning van Denise Bauer, de ambassadeur van Amerika, in Brussel. De ambassade opende vanmorgen om 4 uur de deuren voor een select groepje van een 500-tal – vooral buitenlandse – diplomaten, politici en ‘getrouwen van het huis’. Grote afwezigen zijn, tot nog toe, de Amerikaanse diplomaten zelf.

Ambassadeur Bauer kwam even voor 5 uur de aanwezigen welkom heten en dankte hen voor hun aanwezigheid. ‘Het is altijd opwindend om te zien hoe een democratisch proces zich voltrekt. Maar het is te vroeg voor commentaar. Wat ook de uitslag zal zijn, ons partnership zal verder blijven bestaan’, verzekerde ze.

Douglas Lute, de permanente vertegenwoordiger van Amerika bij de NAVO en Anthony Gardner, de US-ambassadeur bij de EU, zijn er nog niet. Zij wachten de uitslag van de verkiezingen af vooraleer ze hun opwachting maken.

Verbijsterd, niet verrast

Tientallen schermen en een gigantische videowall brengen de stand van zaken. Ballonnen, grote vazen vol buttons en pins en stickers zouden er de sfeer moeten inbrengen, maar die is ver te zoeken. Geen van de genodigden denkt er nog maar aan om kleur te bekennen. Het publiek kijkt bijna gefascineerd toe hoe scherm na scherm rood kleurt, verbijsterd maar toch niet echt verrast.

‘Het kan nog verkeren, maar wat we zien was eigenlijk te verwachten’, zegt Jeppe Kofod, de voorzitter van de Deense sociaaldemocraten in het Europees Parlement. ‘Het vertrouwen in de democratische instellingen is wereldwijd zoek. Wat er met de Brexit is gebeurd, had niemand voorzien of willen voorzien. En toch is het gebeurd. Als het vertrouwen zoek is, dan open je de deuren voor populisten en dat is wat er nu gebeurt. Trump heeft daar heel sterk op ingespeeld. Het ging tégen Clinton, de inhoud werd steeds irrelevanter. Maar idem ook vanuit de kant van Clinton.’

Veel aanwezigen delen Kofods mening. De brexit heeft ook hier het besef gebracht dat er geen zekerheden meer zijn.

Partner Content