Biden zegt dat VS Taiwan militair zouden verdedigen bij inval van China

© AFP

Het Amerikaanse leger zou Taiwan verdedigen bij een mogelijke Chinese inval. Dat heeft de Amerikaanse president Joe Biden maandag gezegd tijdens een persconferentie met de Japanse premier Fumio Kishida, naar aanleiding van zijn eerste bezoek aan Azië.

De aankondiging komt er nadat China zijn defensiebudget onlangs sterk verhoogde, te midden van territoriale geschillen over de Zuid- en Oost-Chinese zee met onder meer Japan en de dreigementen tegen Taiwan. 

Op de vraag of de VS militair zouden kunnen ingrijpen wanneer China Taiwan binnenvalt, antwoordde Biden ‘Ja’. ‘We zijn akkoord met het Een-Chinabeleid, maar het idee dat het met geweld kan worden afgedwongen, is gewoon niet gepast’, aldus de president. ‘Dat zou heel de regio ontwrichten en zou lijken op wat er in Oekraïne gebeurt.’

Met de uitspraak neemt Biden volgens de media afstand van het vroegere beleid van de VS, gebaseerd op een zogenaamde “strategische ambiguïteit” rond China. Toch zei de president maandag dat het beleid rond China niet veranderd is. Een woordvoerder van het Witte Huis bevestigde ook dat de VS nog steeds achter het Een-Chinabeleid staat en achter het akkoord met Taiwan om het eiland te voorzien van militaire middelen om zich te verdedigen.

Biden kondigde ook aan dat Washington en Japan nauwer zullen samenwerken om het steeds dominantere gedrag van China tegen te gaan, die in strijd is met het internationaal recht. De Japanse premier verklaarde ook van plan te zijn om de defensie-uitgaven drastisch te verhogen.

De Amerikaanse president kondigt tijdens zijn eerste bezoek aan Azië ook aan dat dertien landen deel zullen uitmaken van het nieuwe Amerikaanse economische partnerschap in de Aziatisch-Pacifische regio. Dat Indo-Pacific Economic Framework (IPEF) is geen vrijhandelsakkoord, maar voorziet in meer samenwerking op vier domeinen: de digitale economie, de toeleveringsketens, groene energie en de strijd tegen corruptie.

‘VS spelen met vuur’

China heeft Biden maandag in een reactie gewaarschuwd dat hij de vastberadenheid van Peking om zijn soevereiniteit te beschermen, niet mag onderschatten.

Taiwan, een eiland met 24 miljoen inwoners, wordt geclaimd door het communistische regime van China, hoewel het sinds het einde van de Chinese burgeroorlog in 1949 wordt bestuurd door een rivaliserend regime. China wil het eiland herenigen met het moederland en heeft er al mee gedreigd geweld te gebruiken, met name als de Taiwanese autoriteiten formeel de onafhankelijkheid uitroepen. 

‘Niemand mag de vastberadenheid, sterke wil en het krachtige vermogen van het Chinese volk onderschatten om zijn nationale souvereiniteit en territoriale integriteit te verdedigen’, reageerde de woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken Wang Wenbin. ‘We vragen dat de VS meteen stoppen met het sturen van slechte signalen”‘aan het regime van Taiwan.

De Verenigde Staten spelen met vuur, waarschuwde China enkele uren later.

De Taiwanese regering bedankte Biden dan weer voor de herbevestiging van ‘de rotsvaste toewijding’ van de VS tegenover Taiwan. In de mededeling van Buitenlandse Zaken staat ook dat Taipei zijn vrijheid, democratie en veiligheid zal blijven verdedigen, door zijn verdedigingscapaciteiten uit te breiden en samen

Partner Content