Biden wil vandaag nog ‘aanzienlijke de-escalatie’ van conflict tussen Israël en Hamas

. © Getty Images

Amerikaans president Joe Biden heeft de Israëlische premier Benjamin Netanyahu opgeroepen tot een ‘aanzienlijke de-escalatie’ in het conflict met het Palestijnse Hamas. De reactie van Netanyahu: ‘Ik ben vastbesloten deze operatie voort te zetten tot het doel bereikt is’.

Die de-escalatie moet vandaag nog plaatsvinden en moet het pad naar een staakt-het-vuren effenen, klinkt het woensdag in een persmededeling van het Witte Huis.

Het was het vierde telefoongesprek tussen Biden en Netanyahu sinds het conflict op 10 mei opnieuw oplaaide. Met de oproep tot een snelle de-escalatie veranderde Biden zijn toon, die voorheen eerder terughoudend was.

De VS zijn de belangrijkste bondgenoot van Israël en hebben ook constant gezegd dat Israël het recht heeft zichzelf te verdedigen. Biden kwam de afgelopen dagen echter alsmaar meer onder druk te staan om het conflict te helpen ontmijnen.

Reactie Netanyahu

‘Ik ben vastbesloten deze operatie voort te zetten tot het doel bereikt is’. Dat is woensdag de reactie van Israëlisch premier Benjamin Netanyahu waarmee hij de oproep tot een ‘aanzienlijke de-escalatie’ van de Amerikaanse president Joe Biden naast zich neer lijkt te leggen.

Biden en Netanyahu belden elkaar eerder op de dag voor de vierde keer in enkele dagen tijd. Biden riep Netanyahu volgens het Witte Huis op tot een ‘aanzienlijke de-escalatie’ die woensdag nog moest plaatsvinden en het pad naar een staakt-het-vuren zou effenen.

Netanyahu schreef op Twitter dat de operatie pas zal stoppen als de veiligheid van de Israëlische burgers gevrijwaard is. Wel dankte hij Biden voor zijn erkenning van het Israëlische recht op zelfverdediging.

Duitse buitenlandminister Maas plant reis naar Israël en de Palestijnse gebieden

Ondertussen plant de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas een reis naar Israël en de Palestijnse gebieden.

‘Mijn plan is nog komende nacht naar Israël te vliegen en gesprekken te voeren in Jeruzalem en Ramallah’, zei de bewindsman woensdag in Berlijn. Volgens zijn ministerie zal hij zijn Israëlische collega Gabi Aschkenasj, minister van Defensie Benny Gantz en president Ruven Rivlin ontmoeten. In Ramallah staat een gesprek met de Palestijnse premier Mohammed Sjtajjeh op de agenda. Maas reist nog donderdagavond naar Duitsland terug.

Heiko Maas
Heiko Maas© AFP

Tevoren heeft Maas zich nog eens duidelijk aan de zijde van Israël geschaard en in het parlement de ‘rakettenterreur’ van Hamas ’ten allerscherpste’ veroordeeld. De joodse staat heeft het recht en de plicht zich te verdedigen, zei de minister.

Hij eiste een onmiddellijke stop van de aanvallen op Israël, een staakt-het-vuren en aansluitend rechtstreekse onderhandelingen tussen beide partiijen omtrent een oplossing voor het conflict. Zo een oplossing moet het beide zijden mogelijk maken zelfbeschikkend te leven. ‘Wij zijn er derhalve vast van overtuigd dat dit enkel een onderhandelde tweestaten-oplossing kan zijn’, aldus Maas.

Lees meer over het oplaaiend geweld tussen Israël en Palestina

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content