Als er gewacht moeten worden tot de beëdiging van de nieuwe president op 20 januari om met die planning te beginnen, 'lopen we een tot anderhalve maand achter', aldus Biden.

Donald Trump weigert, meer dan een week nadat de media Biden als winnaar uitriepen, nog steeds zijn nederlaag toe te geven. Bovendien is de Trump-administratie steeds vaker afwezig als het gaat over de strijd tegen het coronavirus. De VS tellen nu al meer dan 11 miljoen coronabesmettingen. Op zes dagen tijd kwamen er 1 miljoen besmettingen bij.

De president-elect argumenteerde dat er een gigantische operatie nodig zal zijn om de vaccinatie van misschien 330 miljoenen Amerikanen in goede banen te leiden. Coördinatie tussen het oude en het nieuwe regime, al was het maar dat het nieuwe regime weet welke strategie er aangehouden wordt, is daarbij essentieel, aldus Biden.

Hij liet ook weten dat hij zich zonder twijfel zal laten vaccineren tegen het coronavirus als de topwetenschappers zoals Anthony Fauci en bedrijven zoals Moderna en Pfizer menen dat het veilig is. 'De enige reden waarom mensen het vaccin nu in vraag stellen is Donald Trump', aldus de president-elect.

Meerdere staten verstrengen hun maatregelen tegen corona om de groeiende besmettingen te bekampen. In de staat Californië, waar de kaap van 1 miljoen coronabesmettingen werd gerond, zullen bars en fitnesszalen de deuren sluiten, restaurants mogen enkel nog mensen buiten bedienen of aan huis leveren en scholen moeten afstandsonderwijs organiseren. Ook wordt een mondmasker overal verplicht.

Biden pleitte trouwens voor de nationale verplichting van mondmaskers.

'Heel donkere winter'

Bidens uitspraken kwamen er tijdens een persconferentie na overleg met bedrijfsleiders en vakbondsleiders. Biden waarschuwde voor een 'heel donkere winter', en pleitte voor een nieuw groot hulpprogramma voor 'miljoenen Amerikanen die werkuren en inkomen en banen verloren hebben'. Dat hulpprogramma moet fors zijn en snel gerealiseerd worden, aldus de president-elect, en qua grootte in de richting gaan van een programma dat voor de zomer werd beslist, en dat 3.000 miljard dollar bedroeg.

Onderhandelingen over zo'n steunpakket tussen Republikeinen en Democraten zitten al meerdere weken muurvast.

Als er gewacht moeten worden tot de beëdiging van de nieuwe president op 20 januari om met die planning te beginnen, 'lopen we een tot anderhalve maand achter', aldus Biden. Donald Trump weigert, meer dan een week nadat de media Biden als winnaar uitriepen, nog steeds zijn nederlaag toe te geven. Bovendien is de Trump-administratie steeds vaker afwezig als het gaat over de strijd tegen het coronavirus. De VS tellen nu al meer dan 11 miljoen coronabesmettingen. Op zes dagen tijd kwamen er 1 miljoen besmettingen bij. De president-elect argumenteerde dat er een gigantische operatie nodig zal zijn om de vaccinatie van misschien 330 miljoenen Amerikanen in goede banen te leiden. Coördinatie tussen het oude en het nieuwe regime, al was het maar dat het nieuwe regime weet welke strategie er aangehouden wordt, is daarbij essentieel, aldus Biden.Hij liet ook weten dat hij zich zonder twijfel zal laten vaccineren tegen het coronavirus als de topwetenschappers zoals Anthony Fauci en bedrijven zoals Moderna en Pfizer menen dat het veilig is. 'De enige reden waarom mensen het vaccin nu in vraag stellen is Donald Trump', aldus de president-elect. Meerdere staten verstrengen hun maatregelen tegen corona om de groeiende besmettingen te bekampen. In de staat Californië, waar de kaap van 1 miljoen coronabesmettingen werd gerond, zullen bars en fitnesszalen de deuren sluiten, restaurants mogen enkel nog mensen buiten bedienen of aan huis leveren en scholen moeten afstandsonderwijs organiseren. Ook wordt een mondmasker overal verplicht.Biden pleitte trouwens voor de nationale verplichting van mondmaskers.Bidens uitspraken kwamen er tijdens een persconferentie na overleg met bedrijfsleiders en vakbondsleiders. Biden waarschuwde voor een 'heel donkere winter', en pleitte voor een nieuw groot hulpprogramma voor 'miljoenen Amerikanen die werkuren en inkomen en banen verloren hebben'. Dat hulpprogramma moet fors zijn en snel gerealiseerd worden, aldus de president-elect, en qua grootte in de richting gaan van een programma dat voor de zomer werd beslist, en dat 3.000 miljard dollar bedroeg. Onderhandelingen over zo'n steunpakket tussen Republikeinen en Democraten zitten al meerdere weken muurvast.