Biden ontvangt Macron, stelt ‘kleine bijsturingen’ in het vooruitzicht ten voordele van EU

© GETTY

De Amerikaanse president Joe Biden heeft de Franse president Emmanuel Macron en zijn vrouw Brigitte feestelijk ontvangen in het Witte Huis. De Verenigde Staten kunnen in de huidige crisis “geen betere partner voorstellen dan Frankrijk”, zei Biden donderdag in een korte verklaring. Hij stelde ’tweaks’ in het vooruitzicht aan zijn protectionistische Inflation Reduction Act, kleine bijsturingen.

Macron en zijn vrouw kwamen dinsdag toe in Washington D.C. Beide echtparen hadden woensdagavond een informeel diner. Donderdag ontving de Amerikaanse president zijn ambtsgenoot op het Witte Huis en woonden ze een ceremonie bij op de militaire begraafplaats van Arlington.

Beide presidenten beklemtoonden hun alliantie tegen de Russische president Poetin. In het licht van de oorlog in Oekraïne benadrukte Macron donderdagochtend dat beide landen “opnieuw wapenbroeders” moeten worden. Aan beide kanten van de oceaan moeten democratieën beschermd worden, klonk het. Biden zei dat de relatie met hun “oudste bondgenoot” Frankrijk “essentieel” blijft.

De Franse president had eerder scherpe kritiek geuit op recente economische besluiten van de VS. De Amerikaanse president lanceerde in augustus de zogeheten Inflation Reduction Act (IRA). Het pakket bevat subsidies en fiscale gunsten wanneer bedrijven Amerikaanse producten gebruiken of in de VS produceren. In een gesprek met Amerikaanse wetgevers zei de Franse president woensdag dat de maatregel “super agressief” was ten aanzien van Europese bedrijven. 

Biden zei op de persconferentie na zijn ontmoeting met Macron dat hij zich niet zou verontschuldigen voor de wet (IRA), maar dat hij wel openstaat voor ’tweaks’ waar het onbedoelde gevolgen van de enorm uitgebreide wet betreft. Die ’tweaks’, kleine bijsturingen, ‘kunnen het fundamenteel gemakkelijker maken voor Europese landen om deel te hebben’ (aan de subsidies in de wet). ‘Dat moet uitgewerkt worden’, aldus Biden.

In september 2021 bereikte de Frans-Amerikaanse handelsrelatie een dieptepunt toen de VS samen in zee gingen met het Verenigd Koninkrijk en Australië in het kader van het AUKUS-veiligheidspact. Parijs reageerde woedend op de nieuwe samenweerking, dat de aankoop van Franse onderzeeboten overbodig maakte. Maar sindsdien zijn de plooien wel gladgestreken, onder andere om een gemeenschappelijk front te vormen tegen zowel Rusland als China, die laatste een van de belangrijkste pijlers binnen Bidens buitenlandbeleid.

Het is het eerste bezoek van de Franse president sinds Biden aantrad in januari 2021. In 2018 bracht Macron eerder al een bezoek aan voormalig president Donald Trump.

Partner Content