Biden nomineert vertrouweling als ambassadeur bij de Europese Unie

Mark Gitenstein © belga

De Amerikaanse president Joe Biden heeft dinsdag Mark Gitenstein genomineerd voor de post van ambassadeur bij de Europese Unie. Gitenstein, die voorheen al ambassadeur was in Roemenië, is een jarenlange medestander van de nieuwe Amerikaanse president.

Biden heeft beloofd de banden met de Europese Unie opnieuw sterker aan te halen nadat zijn voorganger Donald Trump zich een koele minnaar toonde van de Europese integratie.

Gitenstein is jurist van opleiding en zetelde 17 jaar lang in de Senaatscommissie voor justitie, waar hij een hechte band kreeg met Biden, die er voorzitter was. Als ambassadeur van Roemenië zette Gitenstein zich ook in voor de strijd tegen het machtsmisbruik en ijverde hij voor de privatisering van de economie in het land. De nominatie van Gitenstein moet wel nog bekrachtigd worden door de Senaat.

De Europese Raadsvoorzitter Charles Michel verwelkomt de nominatie van Gitenstein op Twitter. ‘We hebben een uitgebreide trans-Atlantische en globale agenda die uitgevoerd moet worden. We hebben alle hens aan dek nodig en ik kijk ernaar uit met hem samen te werken als (zijn nominatie) wordt bevestigd.’

Partner Content