Biden nodigt 110 landen, waaronder België, uit voor virtuele top over democratie

Joe Biden. © iStock

De Amerikaanse president Joe Biden heeft zowat 110 landen, waaronder België, uitgenodigd om deel te nemen aan een virtuele top rond democratie in december. Dat maakte het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken dinsdag bekend.

De top, gepland op 9 en 10 december, zal zich concentreren op drie hoofdthema’s: het bestrijden van autoritarisme, het aanpakken en bestrijden van corruptie en het bevorderen van de eerbiediging van mensenrechten. Een tweede topontmoeting zal binnen een jaar plaatsvinden. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat de deelnemende leiders zullen worden aangemoedigd ‘om specifieke acties en toezeggingen aan te kondigen’.

China, de belangrijkste rivaal van de Verenigde Staten, is niet uitgenodigd. De uitnodiging voor Taiwan valt slecht in China. Peking ziet het eiland als een afvallige provincie en is daarom fel tegen het Amerikaanse besluit om de Taiwanezen te betrekken bij de ‘zogenaamde top voor democratie’. In Taiwan wordt juist enthousiast gereageerd. ‘Met deze top kan Taiwan zijn democratische succesverhaal delen’, aldus een regeringswoordvoerder.

Het Kremlin meent dat de Amerikanen met hun gastenlijst voor verdeeldheid zorgen. ‘De VS geven de voorkeur aan het creëren van nieuwe scheidslijnen, om landen op te delen in landen die naar hun mening goed zijn en landen die slecht zijn’, aldus Kremlinwoordvoerder Dmitri Peskov. Ook Turkije, NAVO-bondgenoot van Washington, behoort niet tot de uitgenodigde landen.

President Biden nodigde ook Brazilië uit, hoewel het land wordt geleid door de controversiële extreemrechtse president Jair Bolsonaro. In Europa is Polen dan weer uitgenodigd, ondanks terugkerende spanningen met Brussel over de eerbiediging van de rechtsstaat. Hongarije, geleid door Viktor Orban, kreeg dan weer geen uitnodiging. In het Midden-Oosten zijn alleen Israël en Irak uitgenodigd voor de virtuele conferentie.

De traditionele Arabische bondgenoten van de VS, zoals Egypte, Saoedi-Arabië, Jordanië, Qatar en de Verenigde Arabische Emiraten, zijn wel aanwezig. Aan Afrikaanse zijde behoren de Democratische Republiek Congo, Kenia, Zuid-Afrika, Niger en Nigeria tot de uitgenodigde landen. Op de gastenlijst staan verder onder meer India en Pakistan.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content