Biden: ‘Inhoud van aanklacht tegen Trump stond niet ter discussie’

President Biden ontvangt topbestuurders uit bedrijfsleven VS © belga

Donald Trump mag dan wel vrijgesproken zijn in het impeachmentproces, de ‘inhoud van de aanklacht’ stond ‘niet ter discussie’. Dat heeft de Amerikaanse president Joe Biden gezegd. De aanval op het Capitool van 6 januari toont aan dat de democratie ‘fragiel’ is, waarschuwde hij tegelijkertijd.

‘Dit trieste hoofdstuk in onze geschiedenis herinnert ons er aan dat de democratie fragiel is. Dat ze altijd verdedigd moet worden. Dat we altijd waakzaam moeten blijven’, aldus Joe Biden in een communiqué. En de opsomming ging verder: ‘Dat geweld en extremisme geen plaats hebben in de VS. En dat ieder van ons, als burgers en nog meer als leiders, de plicht en de verantwoordelijkheid heeft om de waarheid te verdedigen en leugens te ontkrachten’.

Trump werd beschuldigd van het aanzetten van zijn aanhangers tot een opstand, wat uitmondde in de bestorming van het Capitool, het parlementsgebouw in de hoofdstad Washington. Vijf mensen kwamen daarbij om het leven. Zaterdag werd de oud-president echter door de Senaat vrijgesproken, al vielen nooit eerder zo’n groot aantal senatoren een partijgenoot af bij zo’n stemming. Sommige Republikeinen, onder meer hun leider in de Senaat Mitch McConnell, argumenteerden dat ze niet tegenstemden omdat Trump onschuldig zou zijn, maar omdat ze geloven dat een ex-president niet meer in aanmerking komt voor een impeachmentprocedure.

Partner Content