In de Tweede Kamer is bezorgd gereageerd. Defence for Children noemt de uitzetting afschuwelijk. Kinderombudsman Margrite Kalverboer overweegt stappen, want "een enigszins beschaafd land doet dit niet". Mensenrechtenadvocaat Wil Eikelboom stelt dat de uitzetting in strijd is met het internationale verdrag voor de rechten van het kind.

Burgemeester Lucas Bolsius van Amersfoort zegt dat hij er tot het laatste moment voor heeft gestreden om de moeder samen met haar kinderen Howick en Lili te laten vertrekken. Hij weet niet waar de twee kinderen nu zijn. Als ze gevonden worden, vallen zij volgens hem onder de verantwoordelijkheid van het ministerie van Justitie. Ze zouden logeren op een adres dat de moeder, die in een uitzetcentrum zat, niet wilde prijsgeven. Honderden mensen, onder wie veel klasgenootjes van Howick (12) en Lili (11), hebben de afgelopen dagen actie gevoerd. De demonstranten hoopten dat staatssecretaris Klaas Dijkhoff van Justitie gebruik zou maken van zijn zogeheten discretionaire bevoegdheid en de kinderen en hun moeder alsnog een verblijfsvergunning zou geven. Die hoop bleek ijdel. De moeder is nu via Parijs onderweg naar Armenië. "Ik kan me niet herinneren ooit eerder te hebben gezien dat de kinderen alleen achtergelaten worden", aldus advocaat Eikelboom. "Onbehoorlijk" noemt hij het handelen van de bewindsman.

SP-fractieleider Emile Roemer spreekt van "de grens van onmenselijkheid". D66 en ChristenUnie willen dat gezinnen als dat van Howick en Lili niet langer zo streng worden gehouden aan de eis dat ze aan terugkeer naar hun land van herkomst meewerken als de afgelopen jaren gebeurde. Door dat strenge beleid mochten maar heel weinig in Nederland opgegroeide kinderen van asielzoekers hier blijven. Christen-democraten (CDA) en rechtsliberalen (VVD) voelen niets voor versoepeling.

In de Tweede Kamer is bezorgd gereageerd. Defence for Children noemt de uitzetting afschuwelijk. Kinderombudsman Margrite Kalverboer overweegt stappen, want "een enigszins beschaafd land doet dit niet". Mensenrechtenadvocaat Wil Eikelboom stelt dat de uitzetting in strijd is met het internationale verdrag voor de rechten van het kind.Burgemeester Lucas Bolsius van Amersfoort zegt dat hij er tot het laatste moment voor heeft gestreden om de moeder samen met haar kinderen Howick en Lili te laten vertrekken. Hij weet niet waar de twee kinderen nu zijn. Als ze gevonden worden, vallen zij volgens hem onder de verantwoordelijkheid van het ministerie van Justitie. Ze zouden logeren op een adres dat de moeder, die in een uitzetcentrum zat, niet wilde prijsgeven. Honderden mensen, onder wie veel klasgenootjes van Howick (12) en Lili (11), hebben de afgelopen dagen actie gevoerd. De demonstranten hoopten dat staatssecretaris Klaas Dijkhoff van Justitie gebruik zou maken van zijn zogeheten discretionaire bevoegdheid en de kinderen en hun moeder alsnog een verblijfsvergunning zou geven. Die hoop bleek ijdel. De moeder is nu via Parijs onderweg naar Armenië. "Ik kan me niet herinneren ooit eerder te hebben gezien dat de kinderen alleen achtergelaten worden", aldus advocaat Eikelboom. "Onbehoorlijk" noemt hij het handelen van de bewindsman. SP-fractieleider Emile Roemer spreekt van "de grens van onmenselijkheid". D66 en ChristenUnie willen dat gezinnen als dat van Howick en Lili niet langer zo streng worden gehouden aan de eis dat ze aan terugkeer naar hun land van herkomst meewerken als de afgelopen jaren gebeurde. Door dat strenge beleid mochten maar heel weinig in Nederland opgegroeide kinderen van asielzoekers hier blijven. Christen-democraten (CDA) en rechtsliberalen (VVD) voelen niets voor versoepeling.