Bevrijde Boko Haram-kinderen ‘zijn hun eigen naam vergeten’

Een opvangcentrum in Noord-Kameroen voor bewoners die voor Boko Haram op de vlucht sloegen © REUTERS

De 80 kinderen die in Kameroen bevrijd werden uit een kamp van Boko Haram, herinneren zich hun oorspronkelijke eigen naam niet meer. Dat zegt de directeur van een Amerikaanse onderzoeksorganisatie.

De kinderen zijn geschat tussen 5 en 18 jaar, en ze weten niet meer waar ze vandaan komen en hoe ze heten. Ze lijken geen Engels, Frans of een lokale taal te spreken, alleen de taal die ze met Boko Haram en in de Koranlessen spraken.

Dat zegt Christopher Fomunyoh, regionaal directeur van het Amerikaanse National Democratic Institute (een onderzoeksinstelling, opgericht met Amerikaans overheidsgeld, die politieke en democratische ontwikkelingen in kaart wil brengen), in een gesprek met de BBC.

Sinds enige tijd is Boko Haram, dat oorspronkelijk in Noord-Nigeria opereerde, ook actief in buurlanden zoals Kameroen.

De 80 kinderen werden door het leger van Kameroen bevrijd na een tip, die verwees naar een verre Koranschool.

Weeshuis

Fomunyoh bezocht het weeshuis waar de kinderen zich momenteel bevinden, in de hoop, zei hij, te kunnen bijdragen tot hun rehabilitatie, Maar hun toestand was veel slechter dan hij zich had kunnen voorstellen.

Ze waren zolang door Boko Haram vastgehouden, zodanig geïndoctrineerd in “jihadistische ideologie” dat ze hun identiteit kwijt waren of leken te zijn.

“Ze waren het contact kwijt met hun ouders. Ze waren het contact kwijt met hun dorpen. Ze kunnen ons niet helpen om te zoeken naar hun verwanten. Ze kunnen zelfs vertellen wat hun naam is”.

(RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content