Rex Tillerson, die door andere media als de koploper tussen de kandidaten wordt aangeduid, wordt nu zeker minister van Buitenlandse Zaken. Tillerson is controversieel omdat hij zo uitgesproken pro-Russisch is, en vriendschapsbanden onderhoudt met de Russische president Vladimir Poetin.

Tillerson, een 64-jarige Texaan, werkt al 40 jaar bij Exxon Mobil, en maakte in zijn carrière eindeloos veel deals, niet in het minst met Rusland. Zijn capaciteit om deals rond te krijgen, zou een van de elementen zijn die Trump bij hem apprecieert.

Onder Tillersons leiding ging Exxon Mobil joint ventures aan met Rosneft, de door de Russische overheid ondersteunde oliemaatschappij.

Tillerson was gekant tegen sancties tegen Rusland, die Exxon Mobil volgens hem veel geld hebben gekost. Vraag is of hij dat standpunt behoudt als minister. Een nog grotere vraag is of de Senaat zijn benoeming bekrachtigt. Republikeinse senatoren als John McCain, Marco Rubio en Lindsey Graham hebben al groot voorbehoud laten horen over een pro-Russische kandidaat.

'Orde van Vriendschap'

Tijdens de campagne viel Donald Trump op door opvallend lovende, lieve uitspraken aan het adres van president Poetin. De benoeming van Tillerson gaat in die lijn.

De leiding van de Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden en de Senaat heeft juist grote argwaan tegen Rusland uitgesproken, en een aanstelling van Tillerson zou juist het tegenovergestelde symboliseren: een uitgestoken hand naar dat land. Tillerson wordt beschouwd als een vriend van Rusland, en dat werd in 2013 bekrachtigd toen hij de 'Orde van Vriendschap' ontving.

Daarmee valt Mitt Romney, de andere grote kanshebber voor de post van Buitenlandse Zaken, naast de prijzen.

Romney was een van de vurigste Republikeinse critici van Trump tijdens de campagne, en het werd nooit duidelijk of Trump na zijn verkiezingswinst met Romney dolde, dan wel dat hij echt overwoog om hem de baan te gunnen.

Romney zelf liet maandagavond weten dat hij niet langer in de running is.

Eerder was ook sprake van onder meer Rudy Giuliani voor Buitenalndse Zaken, maar nadat de ex-burgemeester van New York, die een Trumpgetrouwe was tijdens de campagne, wat al te fel de eigen loftrom had geroffeld, viel hij af, of nam hij zichzelf uit de race.

Ook senator Bob Corker, en ex-generaal en ex-CIA-baas David Petraeus, werden voor het ministerschap in overweging genomen.

Rex Tillerson, die door andere media als de koploper tussen de kandidaten wordt aangeduid, wordt nu zeker minister van Buitenlandse Zaken. Tillerson is controversieel omdat hij zo uitgesproken pro-Russisch is, en vriendschapsbanden onderhoudt met de Russische president Vladimir Poetin. Tillerson, een 64-jarige Texaan, werkt al 40 jaar bij Exxon Mobil, en maakte in zijn carrière eindeloos veel deals, niet in het minst met Rusland. Zijn capaciteit om deals rond te krijgen, zou een van de elementen zijn die Trump bij hem apprecieert.Onder Tillersons leiding ging Exxon Mobil joint ventures aan met Rosneft, de door de Russische overheid ondersteunde oliemaatschappij. Tillerson was gekant tegen sancties tegen Rusland, die Exxon Mobil volgens hem veel geld hebben gekost. Vraag is of hij dat standpunt behoudt als minister. Een nog grotere vraag is of de Senaat zijn benoeming bekrachtigt. Republikeinse senatoren als John McCain, Marco Rubio en Lindsey Graham hebben al groot voorbehoud laten horen over een pro-Russische kandidaat.Tijdens de campagne viel Donald Trump op door opvallend lovende, lieve uitspraken aan het adres van president Poetin. De benoeming van Tillerson gaat in die lijn.De leiding van de Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden en de Senaat heeft juist grote argwaan tegen Rusland uitgesproken, en een aanstelling van Tillerson zou juist het tegenovergestelde symboliseren: een uitgestoken hand naar dat land. Tillerson wordt beschouwd als een vriend van Rusland, en dat werd in 2013 bekrachtigd toen hij de 'Orde van Vriendschap' ontving. Daarmee valt Mitt Romney, de andere grote kanshebber voor de post van Buitenlandse Zaken, naast de prijzen. Romney was een van de vurigste Republikeinse critici van Trump tijdens de campagne, en het werd nooit duidelijk of Trump na zijn verkiezingswinst met Romney dolde, dan wel dat hij echt overwoog om hem de baan te gunnen. Romney zelf liet maandagavond weten dat hij niet langer in de running is.Eerder was ook sprake van onder meer Rudy Giuliani voor Buitenalndse Zaken, maar nadat de ex-burgemeester van New York, die een Trumpgetrouwe was tijdens de campagne, wat al te fel de eigen loftrom had geroffeld, viel hij af, of nam hij zichzelf uit de race.Ook senator Bob Corker, en ex-generaal en ex-CIA-baas David Petraeus, werden voor het ministerschap in overweging genomen.