Beveiliging president faalt weer: Obama stond met gewapende man in lift

© Reuters

De Amerikaanse president Barack Obama heeft met een gewapende man in de lift gestaan. Dat incident brengt de Secret Service die verantwoordelijk is voor de veiligheid van de president en zijn gezin, voor de tweede keer op korte tijd in verlegenheid.

De Secret Service, die instaat voor de bescherming van de Amerikaanse president en zijn gezin, is opnieuw door een incident in verlegenheid gebracht. Op 16 september heeft president Barack Obama tijdens een bezoek aan Atlanta namelijk samen met een gewapende man in de lift gestaan. Dat meldt de krant Washington Post.

‘Onprofessioneel’ gedrag

Het voorval deed zich voor tijdens het bezoek van Obama aan de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) in Atlanta, waar de Amerikaanse respons op de ebolacrisis besproken werd. Een private veiligheidsmedewerker sprong er in het oog omdat hij zich “onprofessioneel” gedroeg en met zijn smartphone foto’s nam van de president. Toen agenten van de Secret Service daarover gingen klagen bij diens leidinggevende, werd de man op staande voet ontslagen. De veiligheidsmedewerker leverde daarop onmiddellijk zijn dienstwapen in – overigens tot grote verbazing van de lijfwachten van Obama, die zich plots realiseerden dat de man dus ook gewapend was tijdens zijn ontmoeting met de president. De man bleek bovendien veroordelingen voor slagen en verwondingen op zijn naam te hebben.

Indringer Witte Huis

Volgens de regels van de Secret Service mogen enkel de persoonlijke lijfwachten van de president gewapend zijn in diens nabije omgeving. De Secret Service is de voorbij weken al meermaals negatief in het nieuws geweest, onder meer omdat een Irak-veteraan erin geslaagd was binnen te dringen in het Witte Huis. (Belga/WB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content