In Hongkong is het tot schermutselingen gekomen tussen de pro-democratiebetogers, die hun derde week van acties ingaan, en een paar honderd gemaskerde mannen die proberen de barricades van de betogers in de wijk Admiralty op te breken. In die wijk zijn de gebouwen van de ministeries gevestigd. De politie probeert het geweld in de regeringswijk in te dijken, maar dat verloopt moeilijk, volgens mediaberichten. De betogers menen dat de Chinese maffia achter de gemaskerde mannen zit.

Volgens de South China Morning Post, een krant in Hongkong, zijn ruim 500 mannen opgedaagd om de blokkades op te breken. Nog volgens lokale media zijn enkele van hen opgepakt.

Politie ontmantelt barricades

Eerder op de dag was de politie begonnen met het ontmantelen van enkele barricades. Voor het spitsuur werden onbemande metalen barricades aan de rand van het financiële district van de stad weggenomen. De politie liet weten dat ze niet de hele protestzone weg wilde, maar dat ze zo de files wilde verminderen en de kans op verkeersongevallen wilde verlagen. De door studenten geleide betogers bezetten een financiële wijk, maar ook straten in twee winkelwijken. Met hun acties willen ze verkrijgen dat de Chinese regering het plan laat vallen om een commissie van Pekinggezinden aan te duiden die kandidaten moet screenen voor de verkiezing van de belangrijkste leider van Hongkong, in 2017. Ze vrezen dat Hongkong daardoor zijn uitzonderlijke autonoom statuut zal verliezen, en weer volledig binnen de invloedssfeer van China zal vallen.

Aantal betogers neemt af

De betogers voeren al drie weken actie voor meer democratie. De eerste dagen ging het aantal actievoerders steeds in stijgende lijn, maar de afgelopen dagen lijkt het protest wat van zijn momentum te verliezen. (Belga / JH)

In Hongkong is het tot schermutselingen gekomen tussen de pro-democratiebetogers, die hun derde week van acties ingaan, en een paar honderd gemaskerde mannen die proberen de barricades van de betogers in de wijk Admiralty op te breken. In die wijk zijn de gebouwen van de ministeries gevestigd. De politie probeert het geweld in de regeringswijk in te dijken, maar dat verloopt moeilijk, volgens mediaberichten. De betogers menen dat de Chinese maffia achter de gemaskerde mannen zit.Volgens de South China Morning Post, een krant in Hongkong, zijn ruim 500 mannen opgedaagd om de blokkades op te breken. Nog volgens lokale media zijn enkele van hen opgepakt. Eerder op de dag was de politie begonnen met het ontmantelen van enkele barricades. Voor het spitsuur werden onbemande metalen barricades aan de rand van het financiële district van de stad weggenomen. De politie liet weten dat ze niet de hele protestzone weg wilde, maar dat ze zo de files wilde verminderen en de kans op verkeersongevallen wilde verlagen. De door studenten geleide betogers bezetten een financiële wijk, maar ook straten in twee winkelwijken. Met hun acties willen ze verkrijgen dat de Chinese regering het plan laat vallen om een commissie van Pekinggezinden aan te duiden die kandidaten moet screenen voor de verkiezing van de belangrijkste leider van Hongkong, in 2017. Ze vrezen dat Hongkong daardoor zijn uitzonderlijke autonoom statuut zal verliezen, en weer volledig binnen de invloedssfeer van China zal vallen.De betogers voeren al drie weken actie voor meer democratie. De eerste dagen ging het aantal actievoerders steeds in stijgende lijn, maar de afgelopen dagen lijkt het protest wat van zijn momentum te verliezen. (Belga / JH)