Bestuurder Volkswagen bekent schuld in VS

© belga

Een hooggeplaatste bestuurder van het Duitse autoconcern Volkswagen heeft in de Verenigde Staten schuld bekend in een rechtszaak over de sjoemelsoftwarefraude bij de autobouwer. Het gaat om Oliver Schmidt, die er tot maart 2015 voor verantwoordelijk was dat het Duitse concern in de VS aan alle milieuregels voldeed.

De 48-jarige Duitser werd begin dit jaar gearresteerd en werkt dus nu al niet meer voor het bedrijf. Hij wordt ervan beschuldigd bewust autoriteiten te hebben misleid en riskeert onder meer een gevangenisstraf van maximaal zeven jaar. Door zijn bekentenis zijn er ook klachten tegen hem komen te vervallen. Anders had hij mogelijk nog veel langer in de bak moeten zitten.

In de zaak bij de federale rechter in Detroit wordt naar verwachting begin december uitspraak gedaan. Schmidt heeft al aangegeven akkoord te gaan met een uitzetting uit de VS, wanneer zijn straf erop zit.

Volkswagen raakte in september 2015 in opspraak toen bleek dat het jaren had gesjoemeld met de uitstootgegevens van miljoenen dieselwagens. Die waren voorzien van software waardoor ze in laboratoriumtests veel schoner uit de bus kwamen dan ze in het dagelijks gebruik op de weg zijn. De affaire kostte de Duitsers al vele miljarden. Schmidt is een van de acht bestuurders van Volkswagen en dochtermerk Audi waar in de VS op dit moment strafzaken tegen lopen. De meesten van hen bevinden zich echter in Duitsland, waar ze niet hoeven te vrezen in de kraag gevat te worden.

Eerder erkende een technicus van Volkswagen al dat hij schuldig is aan het plaatsen van sjoemelsoftware. Over hem wordt waarschijnlijk later deze maand een vonnis uitgesproken.

Partner Content